Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους δείκτες υγείας των Ελλήνων

Γράφει ο Γιάννης Καραϊτιανός *

Η σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας την τελευταία οκταετία και η αρνητική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού τουλάχιστον από το 2010 και μετά, οπότε και ο αριθμός των γεννήσεων άρχισε να υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης στο εξωτερικό, προφανώς θα έχουν επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον και στο προσδόκιμο ζωής και ιδιαίτερα στη μείωση των ετών υγιούς ζωής των Ελλήνων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει σημαντικές διαφορές και ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μείωση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραμένει στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης, δηλαδή 80,82 έτη (78,5 έτη για τους άνδρες και 83,5 έτη για τις γυναίκες).

Όμως, κατά την περίοδο 2004-2012 τα έτη υγιούς ζωής στην ηλικία των 65 ετών μειώθηκαν κατά 1 έτος στους άνδρες και κατά 2,5 έτη για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, τα χρόνια που υπολείπονται να ζήσει ένας Έλληνας με καλή ποιότητα υγείας στα 65 του χρόνια είναι 7,2 χρόνια για τους άνδρες και μόλις 5,9 χρόνια για τις γυναίκες, χαμηλότερος κατά 1,2 χρόνια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Κατά το διάστημα 2009-2014 παρατηρείται αύξηση των χρονίων νοσημάτων στη χώρα μας, κυρίως του σακχαρώδους διαβήτη, της δυσλιπιδαιμίας, της υπέρτασης και λοιπών καρδιαγγειακών νοσημάτων, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, της οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γονάτων και του καρκίνου σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις».

Για την αναστροφή αυτής της τάσης θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από την πολιτεία εθνικά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων εν γένει καθώς και του σακχαρώδους διαβήτου που εμφανίζουν αυξητική τάση τα χρόνια της κρίσης.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να καταβληθεί για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και κυρίως των συχνότερων ειδών αυτού, όπως του καρκίνου μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του πνεύμονος. Απαιτείται η εφαρμογή κινήτρων από την πολιτεία και προσφορά δωρεάν εξετάσεων στο πλαίσιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και η υιοθέτηση γενικών μέτρων αποφυγής του καπνίσματος, περιορισμού της παχυσαρκίας και προώθησης της μεσογειακής διατροφής στη χώρα μας.

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός : Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Ε.Κ.Π.Α. –Διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» –Πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

Σημ.: Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο  εφ. «ΤΑ ΝΕΑ»στις 11/01/2018 σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους δείκτες υγείας των Ελλήνων.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΥΓΕΙΑ, ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.