Ενημέρωση Δ. Κάσου για φλέγοντα ζητήματα του νησιού

 Κάσος, 3 Μαρτίου 2018

Στη συνέχεια των επαφών που είχε στην Αθήνα η Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη και αφού ανέδειξε το κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου- ΛΤ Κάσου, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ και πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, συνάντησε την Παρασκευή 2 Μαρτίου τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο είχε μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία.

Ο κ. Υπουργός αντιλήφθηκε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος και τη σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που υψώνονται ανάχωμα στις προσπάθειές του.

Με δεδομένη την άρνηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου, όπως εκφράστηκε την ίδια ημέρα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, να αναλάβει η Περιφέρεια τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος, ο κ. Σκουρλέτης, όχι απλώς υποσχέθηκε αλλά έθεσε αμέσως στη διάθεση του έργου, την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

Με συνεννόηση του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, η ΚΤΥΠ θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση μελέτης και την εκτέλεση του έργου.

Στη συνάντηση του Υπουργού με τη Δήμαρχο πήραν μέρος και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες ώστε να αποφευχθούν εκ νέου «αγκυλώσεις» στην πορεία των εργασιών. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι ο Δήμος, λόγω υποστελέχωσης, δεν είχε καμία δυνατότητα εκπόνησης μελέτης, με καμία διαδικασία τακτική ή έκτακτη.

Η συζήτηση με τον κ. Σκουρλέτη δεν περιορίστηκε στο φλέγον θέμα του Γυμνασίου. Η Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για την υποστελέχωση του Δήμου και τα άλλα σημαντικά έργα που μπλοκάρονται από τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις καθώς και τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι.

Ο κ. Σκουρλέτης συμφώνησε με την κατάσταση που του περιγράφηκε και δήλωσε ότι η συμπαράστασή του θα εκφραστεί με πράξεις και έργα. Ήδη, όπως επανέλαβε στη Δήμαρχο, έχει υπογραφεί η ετήσια επιχορήγηση, καθώς και έκτακτη ύψους 119.000ευρώ για αγορά μηχανημάτων και άλλη ύψους 5500ευρώ για βελτίωση σχολικών χώρων.

Η Δήμαρχος Κάσου μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι αισθάνεται για πρώτη φορά αισιόδοξη για την άμεση επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου-ΛΤ Κάσου, αλλά και τη δρομολόγηση άλλων έργων που η γραφειοκρατία και η κακοπιστία ορισμένων παραγόντων κρατούσε σε εκκρεμότητα.

«Γύρισα όλους τους Δήμους της Αττικής, ζητώντας βοήθεια με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ώστε να προχωρήσει το έργο» είπε η Δήμαρχος. «Υπήρξε καλή διάθεση εκ μέρους ορισμένων Δημάρχων, αλλά το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο δυσκολεύει να υλοποιηθούν οι καλές προθέσεις. Παρόλ’ αυτά θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου και σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί πιστεύω φανατικά στη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ΟΤΑ.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη καθώς και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη για την ξεκάθαρη λύση που έδωσαν. Ίσως, αυτό που έγινε να είναι το αυτονόητο, αλλά αυτό το αυτονόητο πολλές φορές είναι που λείπει από τη Δημόσια Διοίκηση.

Είμαι βεβαία ότι η γόνιμη συνεργασία μαζί τους θα συνεχιστεί για το καλό της Κάσου. Μπροστά σε αυτό δεν χωρά οποιαδήποτε, πραγματική ή φανταστική, αντιπαράθεση».

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου η Δήμαρχος Κάσου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Υποδομών και μεταφορών κ. Σπίρτζη.

Εκ του Δήμου Κάσου

Πηγή> Δ. Κάσου/ Δ.Τ.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Αναδημοσιεύσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.