Εορτασμός Επετείου Ενσωμάτωσης σε Αθήνα και Πειραιά

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, τον εορτασμό της 70ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου το Σαββατοκύριακο 10- 11/3/2018.

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π , παρουσία εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και της Αττικής. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Καλυθιών του Δήμου Ρόδου με επικεφαλής τον μαέστρο κ. Γιώργο Μαλωϊνα και ακούστηκε ζωντανά ο Ύμνος της Δωδεκανήσου και ο Ύμνος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό περιβάλλον, ενώ ήδη οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας, είχαν κάνει την είσοδό τους στη σκηνή. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχάλης Χατζηνικήτας,   Τηλιακής καταγωγής, υπεύθυνος της ροής του προγράμματος, μαζί με την κ.  Σοφία Ηρακλείδου, Χαλκίτικης καταγωγής, την κ. Νινέτα Μανούση Κωακής καταγωγής και την κ. Αγγελική Καραγγέλου Λεριακής καταγωγής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την επέτειό μας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την νεολαία της παροικίας μας, που κάθε χρόνο δίνει το δυναμικό της παρόν σε όλες τις Δωδεκανησιακές εκδηλώσεις, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε για ένα χαιρετισμό τον ειδικό γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μιχάλη Τσουβαλά, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Πειραιά κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, την Δήμαρχο Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, τη Δημοτική σύμβουλο Λέρου κ. Κατερίνα Εμμανουήλ. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από όλα τα νησιά μας, η οποία ήταν όπως πάντοτε μοναδική. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μουσικούς μας Γιώργο Αναστασιάδη, Μανώλη Κόττορο, Ηλία Τουσούνη,  Αντώνη Καραγιαννάκη,  Σταυρούλα Σπανού,  Κώστα Μήτσιο και Μανώλη Πολιά

Στα μέσα της παρουσίασης των χορευτικών, ανακοινώθηκε η έκδοση  επετειακού νομίσματος των δύο (2) ευρώ και  έγινε μια ολιγόλεπτη προβολή – αναφορά στην ειδική εκδήλωση της Ευρωβουλής την 7/3/2018, που ήταν αφιερωμένη στην Δωδεκάνησο. από τους συμπατριώτες μας Ευδοκία Βουβάλη και Νίκο Παπαδόπουλο της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος».

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από τους εκπροσώπους όλων των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Αττικής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑ.ΟΣ κ. Μικές Στεφανίδης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ.  Γιώργος Κασσάρας,  ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, οι επίτιμοι πρόεδροι της Ομοσπονδίας μας κκ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου και Φίλιππος Καλλούδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδ/σου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης, ο αντιπρόεδρος του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας κ. Πέτρος Χατζηιωάννου, ο κ. Μιχαήλ Αγγέλου, εκπρόσωπος  του Αντιπροέδρου Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου, Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Γραπτά μηνύματα έστειλαν: οι βουλευτές Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός και ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, για δεύτερη φορά μετά την επαναλειτουργία του,  χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κκ. Χρυσόστομου και παρουσία μεγάλου πλήθους συμπατριωτών μας. Το μήνυμα της επετείου απέδωσε ο συμπατριώτης μας καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος ΣυρόπουλοςΑκολούθησε η καθιερωμένη πομπή από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Η κατάθεση στεφάνων έγινε παρουσία ασυνήθιστα μεγάλου πλήθους, από τους: κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, κ.  Κατερίνα Βουρεξάκη, υποψήφια βουλευτή Δωδεκανήσου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ταξίαρχο κ. Στέφανο Κομιανό, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Μιχάλη Τσουβαλά, ειδικό γραμματέα, εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, κ. Αγγελική Λεβέντη, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων Αττικής, εκ μέρους της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου, κ. Μικέ Στεφανίδη, πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου ΛΑΟΣ, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, Δήμαρχο Ρόδου, κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, Δήμαρχο Κάσου, κ. Γιώργο Δαβάκη,  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Γιάννη Φραγκούλη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς.

Στη συνέχεια, το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μουσικού φωνητικού και οργανικού σχήματος του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη διδασκαλία του καθηγητή παραδοσιακής μουσικής και λυράρη κυρίου Ηλία Αναστασιάδη. Γνωστές παραδοσιακές δωδεκανησιακές μελωδίες και μαντινάδες αποδόθηκαν, τόσο από μαθητές του σχολείου, όσο και από τον ίδιο τον κύριο Αναστασιάδη και τα μέλη της οικογένειάς του. Τραγούδησαν οι μαθητές: Έλενα Γιαννιού, Μίκα Ζάγορα, Γιώργος Πρεάρης και Χριστομανώλης Σεγκούνας. Επίσης τραγούδησαν η Καλλιόπη Αναστασιάδη-Μινατσή, Γιώργος Αναστασιάδης και Ειρήνη Αναστασιάδη. Στην ορχήστρα ήταν: Λύρα: Ηλίας Αναστασιάδης, Λαούτο: Γιάννης Ροδίτης και Γιώργος Αναστασιάδης, Σαντούρι: Φώτης Ελιάμος. Στην αφήγηση, συντονισμό της εκδήλωσης, επιμέλεια κειμένων και κάποιων από τις βιντεοπροβολές του σχολείου ήταν η καθηγήτρια Μουσικής και Φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Ανθούλα Κολιάδη – Τηλιακού.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής 11/3  παραβρέθηκαν, εκτός από τους παραπάνω αναφερόμενους και  τους εκπροσώπους όλων των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Αττικής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο πολιτευτής ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ευρώπης κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Γ.Γ. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω κ. Νίκος Μανούσης καθώς  και η συντριπτική πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου της Δωδεκανησιακής μας παροικίας.

Θερμές ευχαριστίες αποστέλλουμε στην εταιρεία BLUE STAR FERRIES και ειδικότερα στον συμπατριώτη μας κ. Μιχάλη Σακέλλη, για την χορηγία του στην μετακίνηση της Φιλαρμονικής από και προς την Ρόδο καθώς επίσης στην εταιρεία ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, για την προσφορά των αναψυκτικών.

Φωτογραφίες από το διήμερο των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα μας,  www.omospondia12.com

Advertisements

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Αναδημοσιεύσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.