Ξεκίνησε το 1ο φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας στην Αρκάσα – 40 μαθητές φύτεψαν φυτά στο αύλιο χώρο του σχολείου τους

Κάρπαθος, 31-5-2018

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «AEGEAN GARDENER – ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» Άρχισαν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας που θα διεξαχθεί στην Αρκάσα από σήμερα και θα τελειώσει την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Το σημερινό πρωινό πρόγραμμα αφορούσε τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου οι οποίοι φύτεψαν φυτά ντοματιάς και πιπεριάς στους κήπους του αύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας. Η σημερινή δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα “Aegean Gardener” «Οι κηπουροί του Αιγαίου» και είναι μία από τις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Στα πλαίσια αυτής της δράσης  πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας όπου το Περιφερειακό Φυτώριο οργανώνει και υλοποιεί  τον σχολικό λαχανόκηπο. Με αυτόν τον τρόπο τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή βιωματικά με την  κηπουρική και την καλλιέργεια  γεωργικών προϊόντων.  Φυτεύουν τα δικά τους λαχανικά, φροντίζουν να αναπτυχθούν με την τεχνική βοήθεια του Γεωπόνου του Φυτωρίου  μέχρι να δώσουν τους καρπούς τους, έτοιμους προς κατανάλωση.  Το όραμα αυτής της δράσης είναι να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία των  προϊόντων διατροφής  όπως επίσης και να εκτιμήσουν την αξία της  ως μέσο για την  υγείας τους.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΣΑ

Σήμερα το πρωί πάνω από 40 παιδιά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Αρκάσας αφού φόρεσαν τα ειδικά άσπρα καπελάκια που απέστειλε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου μαζί με τα φυτά, «ξεχύθηκαν» στους κήπους του αύλιου χώρου του σχολείου και με τις οδηγίες του γεωπόνου του Επαρχείου, φύτεψαν πάνω από 50 ντοματιές και πιπεριές, γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό. Τα παιδιά σε κάθε φυτό έδωσαν το όνομά αυτού που το φύτεψε, στη συνέχεια το πότισαν και ανέλαβαν την επιμέλεια και την φροντίδα τους έως ότου βγάλουν καρπούς. Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής εξήγησε στα παιδιά  τη σημασία της συγκεκριμένης δραστηριότητας  και ευχαρίστησε τον συμπατριώτη μας Περιφερειακό  Σύμβουλο κ. Μιχάλη Μπαριανάκη πρόεδρο του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου για την αποστολή των φυτών, των φυλλαδίων και των καπέλων καθώς επίσης την πρόεδρο Μαρία Καμαράτου και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρκάσας κ. Μηνά Χουβαρδά, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους βοηθούν για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Θωμάς Σωτρίλης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στο Φεστιβάλ και ο εφημέριος της Αρκάσας.

Πηγή> Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου / Δ.Τ. Αρ. Πρωτ. 1136

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Αναδημοσιεύσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.