Εορταστικές εκδηλώσεις Ολοκαυτώματος Κάσου

ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΓΑΙΟΥ Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

Κάρπαθος, 08-06-2018

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 194ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Κάσου παρέστη ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο Έπαρχος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Περιφέρειας   στη θέση «Αντιπέρατος» την Τετάρτη 6 Ιουνίου το απόγευμα , ενώ το ίδιο βράδυ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Κάσου στην πλατεία της Κάσου στο Φρυ όπου απεύθυνε χαιρετισμό. Την Πέμπτη 7 Ιουνίου παρέστη στη δοξολογία στην εκκλησία  του Αγίου Σπυρίδωνα και ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων Κασίων αγωνιστών στην κεντρική πλατεία της Κάσου. Τέλος ο Έπαρχος παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Κάσου και του αγήματος των εθνοφυλάκων του νησιού οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν και επέστρεψε στην Κάρπαθο την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ

Στον χαιρετισμό του ο Έπαρχος ανέφερε τα εξής:

«Δυό τρεις αράδες δεν αρκούν να περιγράψει κανείς το μέγεθος της αντρειοσύνης τις αλαργινές εκείνες ημέρες της άνοιξης, τότε που το μικρονήσι τυλιγμένο με τα αρώματα του Μάη, έγινε στάχτη και φωτιά. Τότε που βουβάθηκε τ’αγέρι, σώπασαν τα πουλιά κι η θάλασσα μοιρολογούσε. Σ’ αυτό το ξεμοναχιασμένο βραχονήσι, περίσσεψε η παλικαριά, κι οι στάχτες ξαναγέννησαν ελπίδες! Πλέξαμε πελώριο στεφάνι ευγνωμοσύνης, κι αύριο θα το εναποθέσουμε μπροστά στο ασύγκριτο μεγαλείο εκείνων των ψυχών που χάθηκαν! Θα μοιραστούμε μαζί την τιμή του τόπου που πατούμε, αυτής της ένδοξης μικροστεριάς. Αυτού του τόπου που η Ελλάδα αναδύεται από το τιμημένο χώμα και τις πέτρες του. Την Κάσο την ανεμοδαρμένη, την  αγέρωχη! Το δυσκολοδάμαστο ακροτόπι της Ελλάδας! Σ’ αυτόν τον τόπο που παρέμειναν αναλλοίωτες οι αξίες, οι αρχές και τα ονειροπολήματα του. Του τόπου της μαγεύτρας λύρας, των μερακλήδων, του Πάθους και του Αλέντη.  Σήμερα έχουμε υπέρτατο χρέος να κρατούμε τις μνήμες μας αξεθώριαστες και να είμαστε προσηλωμένοι στα ιδανικά που εκείνοι χάραξαν στις σελίδες της νεώτερης ιστορίας των σπαρμένων νησιών μας στο Αιγαίο. Δικαιούμεθα να είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς και να μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά τις αξίες και τις αρχές για τις οποίες εκείνοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν.  Αντί να μεμψιμοιρούμε, ας υπερηφανευόμαστε.  Αντί να φιλονικούμε, ας διδασκόμαστε. Αντί να λιθοβολούμε, ας φροντίσουμε να φτιάξουμε τις δικές μας παρακαταθήκες. Αντί να ομιλούμε σε φάλτσους τόνους, ας τραγουδήσουμε με τους σκοπούς της λύρας την παλικαροσύνη των ηρώων του ολοκαυτώματος. Αντί να αμφισβητούμε, ας χειροκροτήσουμε δυνατά όλους εκείνους στην αντρειοσύνη και τον πατριωτισμό των οποίων σήμερα υποκλινόμαστε.

Φωλιά έχουν κάνει οι ψυχές μέσ’ τ’ ουρανού τ’ αστέρια

και καρτερούν να ενώσουμε σε μια γροθιά τα χέρια

Αδελφοσύνης μήνυμα να στείλουμε ενωμένοι

αυτό ειν  ο κόσμος ο απλόςπου απ’ όλους περιμένει».

Πηγή>Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου/Δ.Τ. Αρ. πρωτ. 1224

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.