Δυσάρεστα νέα στην κασιώτικη παροικία της Αθήνας: έφυγε ο Γιάννης Αλ. Κακομανώλης, επ. πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων

Στα πρόσφατα δυσάρεστα νέα της παροικίας μας στην Αττική, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, σήμερα. Αυτό του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων στην Αθήνα, του Γιάννη Αλ. Κακομανώλη, που δεν είναι πια κοντά μας.

 Ο Γιάννης Αλ. Κακομανώλης, ήταν γιος  του Κασιώτη Αλέξανδρου Κακομανώλη και της Ελένη Διακάκη, γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ Αιγύπτου το 1929. Υπήρξε αριστούχος των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιντ. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, εγγράφηκε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή. Το 1952 προσλήφθηκε στην εταιρεία της διώρυγας του Σουέζ και εργάστηκε στο Εμπορικό Τμήμα της μέχρι το 1960, έτος  που αναχώρησε από την Αίγυπτο.

Ο Γιάννης Κακομανώλης στην Αίγυπτο ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, μάλιστα, διετέλεσε γεν. γραμματέας της Αθλητικής Ένωσης Πορτ Σάιντ (1952-1960). Παράλληλα είχε μακρόχρονη και πολλαπλή δράση με τους Κασιώτικους Συλλόγους τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Αθήνα. Νέος εκλέχτηκε Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας των Κασίων Αιγύπτου Πορτ Σάιντ (1952-1960), όπου και συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους συμπατριώτες που έδρασαν την εποχή εκείνη, όπως οι αείμνηστοι Ευάγγελος Αρβανιτόπουλος, Μιχάλης Γερμανός, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Διακάκης, Μανώλης Γλύτσης, Δημήτρης Κόκκινος κ.π.ά.

Η δράση της Αδελφότητος Κασίων στην Αίγυπτο ήταν πολυποίκιλη, με κέντρο το Πορτ Σάιντ και με υποκαταστήματα στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Ισμαηλία και το Σουέζ.

Ο Γιάννης Κακομανώλης, όταν εγκατέλειψε την φιλόξενη χώρα του Νείλου, όπως εξάλλου αρκετοί συμπατριώτες του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αρχικά εργάστηκε στις Ολυμπιακές Κρουαζιέρες. Το 1970 ίδρυσε δική του εταιρεία εκπροσώπησης και διαχείρισης πλοίων, εταιρεία την οποία κράτησε με τα παιδιά του μέχρι το 2015.

Το 1960, ο Ανδρέας Καμπούρης τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο του, έτσι ο Γιάννης Κακομανώλης συνέχισε τη σωματειακή δράση του και στον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων, όπου υπηρέτησε στη θέση του γραμματέα (1975-78) και μετέπειτα του προέδρου (1981-1995).

Μάλιστα, στην προσπάθεια να διαφυλαχτεί κάθε ιστορικό και λαογραφικό κείμενο του νησιού μας, ο Γιάννης Κακομανώλης ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας του κασιώτικου περιοδικού «Κασιώτικος Παλμός». Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε χάρη στην ενθάρρυνση και βοήθεια των αείμνηστων διακεκριμένων φιλόλογων καθηγητών Αντώνη Σοφού, Φίλιππου Γλύτση και Φραγκίσκου Φαρμάκη. Στην έκδοση βοήθησε και ο Ίων Σπανούδης. Την πρόταση για την ονομασία του περιοδικού είχε ο τότε αντιπρόεδρος του Συλλόγου, διακεκριμένος δικηγόρος Πέτρος Καμπάνης (1993).

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποίησε ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων το 1997 απένειμε στον Γιάννη Κακομανώλη, τιμητικό δίπλωμα και επίχρυσο μετάλλιο για τις πολλαπλές υπηρεσίες τις οποίες πρόσφερε για πολλά χρόνια και τον ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρό του.

Ευτυχής συγκυρία για τον Γιάννη Κακομανώλη ήταν όταν από την Ακαδημία Αθηνών παρέλαβε το 1998 το τιμητικό δίπλωμα για την Κάσο.

Ο Γιάννης Κακομανώλης παντρεμένος με την Κασιώτισσα Ελένη Παπαευγενίου απέκτησε τέσσερα παιδιά, Αλέξανδρο, Βασίλη, Μιχάλη και Ευαγγελία.

Η κηδεία του, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13ης Ιουνίου στις 4 μμ. από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά. 

Η διαδικτυακή εφημερίδα νέα «Φωνή της Κάσου», εκφράζει «Θερμά Συλλυπητήρια» στην οικογένειά του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αθηναϊκής γης που θα σε σκεπάσει αγαπητέ Γιάννη. Όλα αυτά που γράφω προέρχονται από μια συνέντευξη, που μου είχες δώσει πριν τρία χρόνια, αλλά;…

Μιχάλης Κ. Σκουλιός 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Κοινωνικά, ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.