Ενημέρωση για τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Παναγίας Εμπορειού, Κάσου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ –Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ –Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΟΥ

              Κάσος, 13/08/2018

Ενημέρωση για τις εργασίες της Παναγίας Εμπορειού, ‘Αλκης Πρέπης και Γιάννης Μαστρανδρέας

Ενημέρωση για τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Παναγίας Εμπορειού, Κάσου

 Συνεχίζονται  οι εργασίες,  που έχουν καταρχήν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) στη μελέτη Στερέωσης και Αποκατάστασης του Ι.Ν. Παναγίας Εμπορειού, την οποία έχει επεξεργαστεί η μελετητική ομάδα. Συγκεκριμένα οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο είναι:

Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση των κατοίκων για την εκκλησία του Εμπορειού της 13-8-2018 στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Φρυ Κάσου

Α1. Οικοδομικές εργασίες

 1. Υλοποιήθηκε η υγρομόνωση του θόλου επάνω από το κεντρικό κλίτος του ναού.
 2. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στρώμα του επιχρίσματος στις εξωτερικές επιφάνειες καθώς και στις εσωτερικές επιφάνειες του κεντρικού του κλίτους.
 3. Έγινε η βασική ηλεκτρολογική εγκατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά.
 4. Έγινε προσεκτικός καθαρισμός όλων των λίθινων στοιχείων που θα διατηρηθούν εμφανή (τόξα κεντρικού κλίτους, τόξα και ημικίονες πλαγίων κλιτών, διακοσμητικό γείσο, σταυροθόλια γυναικωνίτη).
 5. Ολοκληρώθηκε ο εξωτερικός καθαρισμός των λίθινων γείσων, ο οποίος εμφάνισε, σε πολλά σημεία, καταστροφές προηγουμένων ετών και πρόχειρες επισκευές τους με τσιμέντο.
 6. Συμπληρώθηκαν όλα τα φθαρμένα στοιχεία με ακριβή πέτρινα αντίγραφα.
 7. Έγινε αρμολόγημα των λίθινων επιφανειών των γείσων. Με την παρουσία ειδικής χημικού που προσκλήθηκε  για το σκοπό αυτό, κατασκευάστηκαν δείγματα αρμολογήματος και επιχρισμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών).
 8. Αντικαταστάθηκαν όλα τα λίθινα πλαίσια των παραθύρων τα οποία ήταν πλήρως κατεστραμμένα και επισκευάστηκαν-ενισχύθηκαν τα ανώφλια και οι κατακόρυφες πλευρές τους.
 9. Τοποθετήθηκαν νέα ξύλινα κουφώματα από μαόνι και ενισχύθηκαν με νέες σιδεριές εκείνα του ισογείου.
 10. Για την αποφυγή των περιστεριών εντός του ναού τοποθετήθηκε νάιλον πλέγμα σε όλα τα ανοίγματα και ανακατασκευάστηκαν τα ξύλινα καφασωτά των στρογγυλών παραθύρων
 11. Ολοκληρώνεται το προτελευταίο στρώμα της επίχρισης των εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών του ναού.
 12. Ολοκληρώνεται η υγρομόνωση των δωμάτων πάνω από τα πλάγια κλίτη.

Α2.  Οργάνωση εργαστηρίου

Θερινό εργαστήριο –σεμινάριο (25/7-3/8/2017), οργανωμένο από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα με θέμα «Ανάδειξη της μεταβυζαντινής εκκλησίας Παναγίας Εμπορειού, αξιοποίηση του λιμανιού του Εμπορειού και επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος οικιστικού χώρου». Στο εργαστήριο συμμετείχαν 26 φοιτητές, -τριες  και οι εργασίες τους παρουσιάστηκαν στο κοινό του νησιού. Στο σεμινάριο έγιναν παρουσιάσεις από εξειδικευμένους μηχανικούς, διδάσκοντες και εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η δράση έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Κασίων, των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ι.Ν. Παναγίας Εμπορειού, Αγ. Γεωργίου Χαδιών και Αγ. Μάμα, και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς.  Συνέδραμε και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός σύλλογος νεολαίας Κάσου.

Β΄ Εργασίες συντήρησης

Β1. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ξύλινου τέμπλου και  εικόνων 

 1. Κατατέθηκε και εγκρίθηκε ειδική μελέτη συντήρησης του ξύλινου τέμπλου και των εικόνων του.
 2. Σε ιδιαίτερο χώρο εκτός του ναού που διαμορφώθηκε κατάλληλα, οργανώθηκε εργαστήριο συντήρησης εικόνων, στο οποίο εργάστηκε ικανός αριθμός υψηλά εξειδικευμένων τεχνικών.
 3. Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες προστασίας όλων των εικόνων. Στη συνέχεια έγινε καθαρισμός / συντήρηση και αποκατάσταση επιλεγμένων εικόνων καθώς και της Ωραίας Πύλης, των πλαϊνών θυρών,  του Σταυρού και των Λυπηρών του τέμπλου.

Β2. Εργασίες συντήρησης ψηφιδωτών και βοτσαλωτού

 1. Από ομάδα εξειδικευμένων συντηρητών έγινε καθαρισμός και στερέωση του βοτσαλωτού δαπέδου. Στη διάρκεια αυτών των εργασιών αποκαλύφθηκαν σπαράγματα παλαιοχριστιανικού μωσαϊκού σε βάθος περίπου 30 εκ. κάτω από το επίπεδο του υπάρχοντος βοτσαλωτού.
 2. Πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένη φωτογράφηση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του βοτσαλωτού και των μωσαϊκών που αποκαλύφθηκαν, για τα οποία ενημερώθηκε η Αρχαιολογία Ρόδου.
 3. Έγινε προσεκτική επένδυση με ειδικό υλικό προστασίας του δαπέδου και τοποθετήθηκαν ξύλινα πλαίσια προστασίας των σκαμμάτων με τα μωσαϊκά.

Γ. Συμπληρωματικές Μελέτες Συντήρησης

Μετά από πρόσφατο αίτημα του Κ.Α.Σ. συντάσσονται:

 1. Ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης βοτσαλωτού δαπέδου και ψηφιδωτών
 2. Ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης γύψινων και χρωματικών διακοσμητικών στοιχείων
 3. Ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης λίθινων στοιχείων

Δ. Ενημέρωση

Για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού σχετικά με τις μέχρι τώρα εκτελούμενες εργασίες έχει οργανωθεί στο εσωτερικό του ναού, μικρή έκθεση από πανό με φωτογραφίες σχέδια και κείμενα.  Η έκθεση είναι επισκέψιμη τις πρωινές ώρες λειτουργίας του εργοταξίου.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της επισκευής, μπορούν να καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό  του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Κάσου στην ALPHA BANK :  ΙΒΑΝ GR61 0140 7450 2070 0200 2002 661.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.