Δυσάρεστα νέα στην Κάσο και στην παροικία των Η.Π.Α – Έφυγε η Καλλιόπη Ι. Ζούλη «Μαυρίνα»

Δύσκολη για το νησί μας αυτή η εποχή. Το ένα θανατικό διαδέχεται άλλο!…Οι τελευταίοι μιας γενιάς φεύγουν σιγά σιγά και αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό. Αναφέρομαι στη γενιά που έζησε κορυφαίες και ιδιαίτερες στιγμές της Ιστορίας μας. Γιατί η γενιά που αποχωρεί, οι άνθρωποί της, έζησαν τον πόλεμο, την κατοχή, την μετανάστευση και βέβαια ευτύχισαν, όχι όλοι, κάποιοι, μια μέρα, να επαναπατριστούν ύστερα από πολλά χρόνια ξενιτεμού.

Σήμερα, μας ήλθαν τα κακά μαντάτα για την «Μαυρίνα».

Η Καλλιόπη  Ζούλη, γνωστή σε όλους ως «Μαυρίνα» γεννήθηκε το 1926 στο Πόλι της Κάσου. Πατέρας της ήταν ο Νικολής Ι. Ιερομόναχος και μητέρα της η Βιργινία Αντ. Κρητικού. Μετά τον γάμο της με το Γιάννη Εμμ. Ζούλη και τη γέννηση της κόρης της Βιργινίας, σε ηλικία 22 χρόνων, όπου και η φωτογραφία από το διαβατήριό της, ακολουθεί το σύζυγό της στη Νέα Υόρκη. Η κοινωνική και σωματειακή δράση της «Μαυρίνας» ξεκινά λίγα χρόνια μετά τη γέννηση της δευτερότοκης κόρης της, της Φούλας, και είναι μεγάλη. Εθελοντικά εργάζεται σε νοσοκομεία και στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε κάθε συμπατριώτη μετανάστη και όχι μόνο. Προσέτι ως ταμίας στην Ελληνική Φιλόπτωχο Ενορία του Ευαγγελισμού στους 91 δρόμους και River Side Drive της Νέας Υόρκης, και επανειλημμένα ως πρόεδρος του γυναικείου τμήματος της «Κασιακής Αδελφότητας».

H Καλλιόπη Ι. Ζούλη «Μαυρίνα», ανάμεσα σε προέδρους άλλων σωματείων σε εκδήλωση εποχής στη Νέα Υόρκη

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Καλλιόπη Ζούλη, μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Κάσο. Τιμημένη από την «Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής» και στην Κάσο, ακούραστα εξακολουθούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, να προσφέρει όπως και παλαιότερα, προς όφελος των συμπολιτών της στο νησί, και ιδιαίτερα στο αγαπημένο της ξωκλήσι στο βουνό, τον Αϊ Μάμα.

Θυμάμαι τη «Μαυρίνα» όταν μάζευα στοιχεία για το βιβλίο μου, τους «Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά (1899-2004)».

Την είχα επισκεφθεί στο σπίτι της, στο Πόλι. Στην αρχή δεν ήθελε να μου μιλήσει, ήταν πολύ διστακτική, θα μπορούσα να πω, «ζόρικη»!… Με την κουβέντα όμως σιγά, σιγά, καθώς περνούσε η ώρα, «μαλάκωσε»… Και όχι μόνο άνοιξε την καρδιά της, μου δάνεισε και φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, όπου οι Κασιώτες ο ένας μετά τον άλλο παρατούσαν τα καράβια τους ζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αμερική.

Λυπάμαι που φεύγουν τέτοιοι σπάνιοι άνθρωποι από τον τόπο μας. Δεν έχει σημασία αν δεν γνώριζαν γράμματα ή έκαναν λάθη!… Το ευτύχημα είναι ότι άφησαν έργο σημαντικό, κομμάτια μιας ιστορίας που κάποια μέρα θα ξεσκονίσουν τα παιδιά μας…

Να είναι ελαφρύ το χώμα της κασιώτικης γης που θα σε δεχθεί «Μαυρίνα». Αυτά τα λίγα λόγια από ένα φίλο σου…

Η διαδικτυακή εφημερίδα Νέα «Φωνή της Κάσου» απευθύνει Θερμά Συλλυπητήρια στους οικείους της. 

Μιχάλης  Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Κοινωνικά, ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.