«Η θυσία του Αβραάμ» στο Ηρώδειο

Γράφει ο Μιχάλης  Κ.  Σκουλιός

Αριστερά: ο Λιάκος Τουσούνης με τον σκηνοθέτη Ηλία Γ. Μαλανδρή. Δεξιά: ο Ψαραντώνης με την Βάσια Αγγελίδου

Ένα  από τα  πιο χαρακτηριστικά έργα της Αναγέννησης, το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας,  γραμμένο πιθανότατα τον 16ο αιώνα, το λυρικό δράμα «Η θυσία του Αβραάμ» του Βιντσέντζου Κορνάρου ανέβηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο  υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του  συμπατριώτη μας, Ηλία Γ. Μαλανδρή.

Εμείς οι Κασιώτες, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι, που έχουμε τέτοιους ανθρώπους στον τόπο μας. Καθώς λίγοι έχουν την ιδιαίτερη εύνοια της τύχης, να εμφανίζονται στο Ηρώδειο και να ανεβάζουν παραστάσεις. Μάλιστα, με εξαίρετους ηθοποιούς όπως  οι Νικήτας Τσακίρογλου,  Δέσποινα Μπεμπεδέλη,  Γρηγόρης Βαλτινός,  Λευτέρης Ελευθερίου, κ.α. Επίσης να συνεργάζονται με μουσικούς όπως τον Χρήστο Λεοντή και τον Αντώνη Παπαγγελή,  που είχαν γράψει τη μουσική, αλλά και τον θρύλο της Κρητικής Μουσικής τον Ψαραντώνη με την πρωτόγονη φωνή του, τη Νίκη Ξυλούρη, πλαισιωμένους από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ» υπό τη διεύθυνση  του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ.

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω άλλα δύο ονόματα, της συμπατριώτισσάς μας, Βάσιας Αγγελίδου με τις χορογραφίες της, και τον  Λιάκο Τουσούνη με τη λύρα του, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό στο θρήνο με το «Πάθος». Ο Λιάκος πριν δυο χρόνια, πάλι στο Ηρώδειο, συμμετείχε στο «Ντελικανή» του Σκουλούδη, που σκηνοθέτησε ο  Ηλίας Μαλανδρής.

Λίγο ως πολύ, η  υπόθεση του έργου είναι  γνωστή από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Θεός προστάζει τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ (Γένεση κεφ. 22). Ο πιστός Αβραάμ έπειτα από έντονη ψυχική δοκιμασία αποφασίζει να υπακούσει στην εντολή του Θεού. Με μεγάλη προσπάθεια πείθει τη Σάρρα να αποδεχθεί την εντολή και προετοιμάζει τον Ισαάκ για ένα ταξίδι με πρόφαση ότι θα θυσιάσουν ένα αρνί… Όταν φτάνουν στο βουνό όπου θα γίνει η θυσία, ο Αβραάμ ανακοινώνει στον Ισαάκ τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους και ο Ισαάκ προσπαθεί να τον μεταπείσει, αλλά τελικά υποκύπτει. Τη στιγμή που ο Αβραάμ ετοιμάζεται να τελέσει τη θυσία, εμφανίζεται ένας άγγελος που λυτρώνει τον Ισαάκ και τον αντικαθιστά με ένα αρνί. Το έργο τελειώνει με την επιστροφή του Αβραάμ και του Ισαάκ και την προσευχή του Αβραάμ που υμνεί την παντοδυναμία του Θεού.

Το έργο του Β. Κορνάρου «Η Θυσία του Αβραάμ» αποτελείται από 1144 ομοιοκατάληκτους στίχους. Γραμμένο στη μαγευτική κρητική ντοπιολαλιά με ένα τρόπο, απλό και οικείο, που το κάνει συγχρόνως, μεγαλειώδες.

Ο Ηλίας Μαλανδρής, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του κειμένου, ξεπέρασε αριστοτεχνικά πολλές δυσκολίες, έστω με κάποιες παραλλαγές, διατήρησε το τελετουργικό χαρακτήρα του έργου. Έτσι, η μετάβαση από τον προφορικό λόγο στη μουσική συμφωνία, με το ταίριασμα πολλών μουσικών ειδών κυρίως στην απόδοση του θρήνου (βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακοί δρόμοι του δεκαπεντασύλλαβου από την Κρήτη, ακόμη και από την Κάσο  με το «Πάθος») και με την ευτυχή συνύπαρξη των ιερών τεράτων του αρχαίου δράματος (Τσακίρογλου, Μπεμπεδέλη, Βαλτινός Ελευθερίου κ.α) προσέδωσαν στην εξαιρετική παράσταση, αλλά και σε μας τους απλούς θεατές, μια συγκινησιακή δυναμική, όμοια με εκείνη του αρχαίου δράματος.

Το έργο ανέβηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute που εδρεύει στο Harvard στη Βοστόνη. Τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την παράσταση θα διατεθούν στον σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.