Τα πλοία που μας έφερναν από την Αίγυπτο- Video

Στις 31 Γενάρη 2011, στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) είχε πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή ομιλία με θέμα «Τα πλοία που μας έφερναν».

Μια ομιλία, πλούσια σε πληροφορίες και συγκίνηση του αλεξανδρινού  Μπάμπη Τρεχαντζάκη, με προβολή σπάνιων φωτογραφιών με τα καράβια της εποχής εκείνης, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα, που εκτελούσαν τα δρομολόγια Πορτ Σάιτ-Αλεξάνδρεια-Ρόδο-Πειραιά.

Πέρασαν όμως τα χρόνια και αλήθεια είναι πως, πολλά από αυτά τα καράβια, κάποια στιγμή βρεθήκαμε να τα αναθεματίζουμε τη στιγμή του φευγιού μας σαν ήμασταν ακουμπισμένοι στην κουπαστή τους, καθώς βλέπαμε να μακραίνει και να χάνεται από τον ορίζοντα και τα μάτια μας η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος όπου γεννηθήκαμε, ζήσαμε κάποια χρόνια και την αγαπήσαμε όπως δεύτερη πατρίδα μας…

Αυτή την ενδιαφέρουσα-φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του Μπάμπη, που ανέσυρε μνήμες παλιές, σε όλους εμάς τους Κασιώτες του Νείλου, και όχι μόνο, σκέφθηκα να τη μεταφέρω τότε σε σειρές προσαρμόζοντάς την κατάλληλα με την άδεια του ίδιου του ομιλητή στον «Κασιώτικο Παλμό».

Ο Μπάμπης, που εκείνο το βράδυ μας κέρασε εκείνο, το γλυκόπικρο πιοτό της νοσταλγίας, από καιρό μας αποχαιρέτησε, καθώς σάλπαρε με το καράβι του για το αιώνιο ταξίδι…

Στο  Αρχείο μου, έμειναν οι ψηφιακές φωτογραφίες του, εκείνες που με τόσο κόπο είχε  μαζέψει για να μας παρουσιάσει. Όλα αυτά τα παλιά θυμητάρια: Τα πλοία που μας έφερναν για αναψυχή ή που μια μέρα, μάς μετέφεραν για μόνιμη εγκατάσταση στην πατρίδα.

Ύστερα από μεγάλο δισταγμό, σκέφτηκα, ότι θα ήταν προτιμότερο, όλο αυτό το υλικό να το επεξεργαστώ κατάλληλα και να το δημοσιεύσω στο YouTube.  Ίσως,  αυτό, να ήθελε κι Μπάμπης, αλλά, δεν πρόλαβε!…

Μπάμπη, όπου κι αν είσαι, σ’ ευχαριστούμε άλλη μια φορά!…

 Μιχάλης  Κ.  Σκουλιός 

Δείτε το Video>

 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις, Ταξιδεύοντας, VIDEO. Bookmark the permalink.