Παγκαρπαθιακός εορτασμός 74ης Επετείου Επανάστασης & Απελευθέρωσης τη Καρπάθου Οκτωβρίου 1944 στην Αθήνα

Μεγάλη μέρα ξημέρωσε για την Κάρπαθο και τους απανταχού Καρπαθίους. Αναφερόμαστε στις εκδηλώσεις εορτασμού της 74ης Επετείου Επανάστασης και Απελευθέρωσης του νησιού  (1944) που έλαβαν χώρα σήμερα Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με τη συνεργασία των Καρπαθιακών Σωματείων Αττικής, την αιγίδα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Α-Π και την στήριξη του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και η κεντρική εκδήλωση το μεσημέρι στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τραγούδια από τους τοπικούς Συλλόγους της Καρπάθου. Για το «Το χρονικό των γεγονότων» ομίλησε ο πρόεδρος τους Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων στην Αθήνα, κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια ακούστηκαν μαντινάδες από την παιδική χορωδία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» και του Συλλόγου Απεριτών «Ομόνοια».

Μετά το πέρας των χορωδιών, ο λόγος δόθηκε στην κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρύτανη Πανεπιστημίου Ευρώπης, η οποία μίλησε για την «Ελληνικότητα των Δωδεκανήσων και τη διατήρησή τους στο πέρασμα των χρόνων».

Η ομιλία της κ. Αρβελέρ κράτησε σχεδόν μία ώρα, και συνεχώς διακοπτόταν από τα  χειροκροτήματα του ασφυκτικού πλήθους στην κατάμεστη αίθουσα της Π. Βουλής.

Ακολούθησε  χαιρετισμός από εκπροσώπους της Εκκλησίας, των Πολιτικών Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δωδεκανησιακών φορέων.

Η λαμπρή εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων και από τον παιδικό χορευτικό της Αδελφότητος Ολυμπιτών Καρπάθου «Δήμητρα» και του Συλλόγου Απεριτών Αττικής «Η Ομόνοια».

Κατά την λήξη της εκδήλωσης ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.