Δυσάρεστα νέα στην κασιώτικη παροικία του Πειραιά και της Ρόδου- Έφυγε ο Θανάσης Ν. Βούκενας και ο Μανώλης Γ. Βιντιάδης

Αυτή την εποχή, όλο δυσάρεστα νέα μας ανακοινώνουνε.

Την Τετάρτη έφυγε από κοντά μας ο Θανάσης Ν. Βούκενας. Ο Θανάσης γεννήθηκε στην Κάσο, το 1940. Πατέρας του ήταν ο Κανάκης (Νικόλας) Βούκενας, γνωστός περισσότερο ως «Καραβανάς», το όνομα παλιότερα της οικογενείας ήταν Μαστρανδρέα, μητέρα του ήταν η Φωτεινή Φελουζή από την Κάρπαθο.

Ο Θανάσης όταν τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο Φρυ, φοίτησε κάποιες τάξεις στο γυμνάσιο Κάσου, τις οποίες όμως εγκατέλειψε για να εργαστεί σε ποντοπόρα πλοία. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του επέστρεψε για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, στις υπόλοιπες τάξεις, όπου και απεφοίτησε από το Λύκειο Κάσου, το 1965.

Με τον Θανάση εκτός από συμμαθητές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου Κάσου, αμέσως μετά την αποφοίτησή μας, έτυχε να συνυπηρετήσουμε για λίγους μήνες στο δεξαμενόπλοιο «Buena Ventura»  της εταιρείας Κουμάνδαρου.

Ο Θανάσης μετά την απόκτηση του διπλώματος του ανθυποπλοιάρχου εγκατέλειψε τα ποντοπόρα πλοία και εργάστηκε σε ακτοπλοϊκά σκάφη, περισσότερο για να βρίσκεται κοντά στον Πειραιά και στη σύζυγό του Αμαλία, με την οποία απέκτησε δύο κόρες τη Φωτεινή και τη Μαρία, οι οποίες του χάρισαν  5 εγγόνια : Φώτη, Αλέξανδρο, Αμαλία, Αθανασία και Μάρθα.

Ο Θανάσης αγαπούσε ιδιαίτερα την Κάσο, την οποία επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι. Ήταν άνθρωπος γελαστός, αγαπητός, αγαπούσε τις καλές παρέες και τα γλέντια, του άρεσε πάντα να αστειεύεται.

Η κηδεία του Θανάση, έγινε χθες από τη Ζωοδόχο Πηγή, Πειραιά.

Στην οικογένειά του, η διαδικτυακή εφημερίδα, Νέα  «Φωνή της Κάσου» εκφράζει «Θερμά Συλλυπητήρια». Αγαπητέ φίλε Θανάση, ελαφριά να είναι  η πειραϊκή γη που θα σε σκεπάσει… Πάντα θα σε θυμόμαστε!…

Σήμερα μας ήλθε άλλο χαμπάρι, για τον Μανώλη Γ. Βιντιάδη. Η ταλαιπωρία με την υγεία του Μανώλη άρχισε το περσινό καλοκαίρι όταν παραθέριζε στο νησί του. Παρά την πολύμηνη προσπάθεια νοσηλείας του, ο Μανώλης δεν τα κατάφερε και όπως πληροφορηθήκαμε χθες υπέκυψε…

Ο Μανώλης γεννήθηκε στην Κάσο το 1956. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Βιντιάδης και μητέρα του η Αννίτσα Β. Περσελή.

Ο Μανώλης αποφοίτησε από το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Αρβανιτοχωρίου Κάσου. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Κάσου, εισήχθη στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα θα συμμετάσχει μαζί με άλλους νέους Κασιώτες της εποχής εκείνης ενεργά  στην «Κίνηση Κασιωτών» το Νοέμβριο του 1976, η οποία «Κίνηση» πάλευε στη δραστηριοποίηση του «Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων» και στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων του νησιού για ένα καλύτερο αύριο. Η προσπάθεια αυτή ναυάγησε  κατά τη συνέλευση της 14ης Μαρτίου του 1976, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του «Συλλόγου Κασιωτών» το 1979, με όλες τις γνωστές δραστηριότητες του συλλόγου αυτού που ακολούθησαν και παλαιότεροι θα ενθυμούνται…

Ο Μανώλης, μετά το πέρας των σπουδών του στην Αθήνα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων θα εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της Ρόδου, όπου εκεί θα εργαστεί ως γεωπόνος -Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, και βέβαια θα γνωρίσει τη σύζυγό του από τη Διμυλιά Ρόδου την Τσαμπίκα, με την οποία θα αποκτήσουν ένα γιο, το Γιώργο, σήμερα κτηνίατρο.

Ο Μανώλης ως γέννημα θρέμμα του Αρβανιτοχωριού, ποτέ δεν θα ξεχάσει τον τόπο του με τον οποίο το συνδέουν πολλά όπως και εφηβικές αναμνήσεις, γι αυτό τον επισκεπτόταν με την οικογένειά του κάθε καλοκαίρι.

Στην οικογένεια του Μανώλη, η διαδικτυακή εφημερίδα Νέα «Φωνή της Κάσου» εκφράζει «Θερμά Συλλυπητήρια».

Αγαπητέ φίλε Μανώλη, αιωνία σου η μνήμη.

Μιχάλης  Κ.  Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.