Ντοκιμαντερ: «Το Πανηγύρι των Βοσκών» – Video της webtv. ΕΡΤ-1

https://webtv.ert.gr/ert1/panigiri-boskon/28apr2019-to-panigyri-ton-voskon/

Κάσος ή Άμφη ή Αστράβη ή Άχνη… η πυξίδα των Κρητών, τόπος για ανέστιες ψυχές που προσπαθούν να ενταχθούν στο σύμπαν. Θαλασσινές ιστορίες για καραβοκυραίους εφοπλιστές, ξενιτεμένους, ιστορικές μνήμες, ψαράδες, τρόπο ζωής, μιτάτα, έθιμα χαράς κι ευφορίας. Το κυριότερο θρησκευτικό προσκύνημα για τους Κασιώτες είναι ο Αι – Γιώργης της Χαδιές, ο Αι – Γιώργης ο Χαδιώτης, ο άγιος των βοσκών, ο προστάτης τους, ο χρυσοκαβαλάρης του παραμυθιού. Το βοσκίστικο πανηγύρι με μελωδίες από θυμάρι κι άρμη της θάλασσας. Η Κάσος, πλούσια σε μουσική και χορευτική παράδοση, με διαφορετικούς σκοπούς, με έντονα βυζαντινά χαρακτηριστικά, αυτοσχέδια δίστιχα – μαντινάδες ως μέσον επικοινωνίας.
Στο γλέντι, όπου κυριαρχεί η σούστα κι ο ζερβός χορός, συμμετέχουν Κασιώτες με λαϊκούς παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και χορευτές. Τοπικά φαγητά μαγειρεμένα απ’ τους βοσκούς σε καζάνια «στις παραστιές», σερβιρισμένα με τελετουργία. Ένα γνήσιο γλέντι του λαϊκού μας πολιτισμού.

Έρευνα – σκηνοθεσία: Μαρίνα Κουνενάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κασίτας
Μοντάζ: Γιάννης Ξηρουχάκης
Παραγωγή: Φένια Χατζηνικολάου
Ηχοληψία: Μαγδαληνή Στρούγκα
Ηλεκτρολόγος: Βαγγέλης Αργύρης
Πρωτότυπη μουσική: Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κάσου
Μετάφραση – υποτιτλισμός: Ρόζα Καλούδη – Videopress

Έτος παραγωγής: (2018)

(Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο έως και 28/05/2019)

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Αναδημοσιεύσεις, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις, Τηλεόραση, VIDEO. Bookmark the permalink.