Η οικονομική διάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γράφει ο Γιάννης Σακελλαράκης

Από χρόνια έγινε κατανοητό, από ορισμένους πολιτικούς, ότι τα κάθε είδους πολιτισμικά στοιχεία της Ελλάδας, κινητά ή ακίνητα, μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων στο κράτος. Σκοπός της ανάδειξης των στοιχείων αυτών είναι, ουσιαστικά, η προσέλκυση επισκεπτών και η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους.

Μέσα σε αυτή τη λογική έγιναν και γίνονται ανασκαφές σε αρχαιολογικές θέσεις, ίδρυση ή ανακαίνιση μουσείων επανεκθέσεις κινητών ευρημάτων, αναστηλώσεις αρχαιολογικών και ιστορικών κτισμάτων και διευθετήσεις περιβαλλόντων χώρων, που καθιστούν αφενός εύκολη την πρόσβαση στους χώρους αλλά και τους καλλωπίζουν, δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον για τους επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο τα κάθε είδους αρχαιολογικά και ιστορικά κατάλοιπα, αποφέρουν πρόσθετους πόρους στην Ελλάδα και παράπλευρα, στον τόπο όπου υπάρχουν.

Η ανάδειξη ιστορικών, θρησκευτικών και αρχαιολογικών θέσεων στην Κάσο, θα μπορούσε και θα έπρεπε να τύχη της κατάλληλης εκμετάλλευσης, προς όφελος του Δήμου Κάσου και των κατοίκων, γενικά. Στην πλούσια πολιτισμική παράδοση της Κάσου εντάσσονται ασφαλώς και τα πανηγύρια και η παραδοσιακή κουζίνα και τα προϊόντα του νησιού, που πρέπει να διαφημιστούν προς τα έξω με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό, οφείλει να γίνει με προγραμματισμό και συντονισμένα με τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, να έχει συνέπεια ως προς την υλοποίηση του και συνέχεια χρονική, ανεξάρτητα από την αλλαγή πολιτικών προσώπων. Αρκεί να το κατανοήσουν.

Χρειάζεται να γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των πολιτισμικών καταλοίπων, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα σημερινά. Να αξιολογηθούν για ανάδειξη και να δημιουργηθεί χρονολογικός πίνακας υλοποίησης των οποιωνδήποτε παρεμβάσεων. Για αυτό απαιτείται η δημιουργία ομάδας εργασίας πλαισιωμένη από τις ανάλογες ειδικότητες και να επιβλέπεται από τον Δήμο.

Η ανωτέρω ομάδα εργασίας προϋποθέτει τη δημιουργία στον Δήμο, Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα το συντονίζει. Το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες και ιστορικό των θέσεων ενδιαφέροντος, εμπλουτισμένων με όσον το δυνατός περισσότερες πληροφορίες που θα κατατοπίζουν τους πιθανούς επισκέπτες, για τις θέσεις αυτές. Σε αυτό το Γραφείο θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό, που θα ζητούν πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νησιού. Ο τρόπος λειτουργίας του Γραφείου αυτού, θα πρέπει να συζητηθεί και να αναλυθεί σε κάποια συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου από μια ομάδα εργασίας που θα υποβάλει και σχετική εισήγηση.

Για τις ήδη υπάρχουσες αρχαιολογικές θέσεις που έχουν ανασκαφεί και ολοκληρωθεί όπως η Ελληνοκαμάρα, θα έπρεπε η κάθε Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία της και αξιοποίηση της. Δεν παραβλέπεται η κακόβουλη και εσκεμμένη καταστροφή ορισμένων στοιχείων του σπηλαίου, από τους ίδιους τους Κασιώτες. Δεν επιτρέπεται να ξαναγίνει η Ελληνοκαμάρα στάβλος, αν βέβαια θέλουν οι κάτοικοι να έχουν έναν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και να είναι υπερήφανοι για ένα κτίσμα αρχαίο, που όμοιό του δεν υπάρχει στα Δωδεκάνησα.

Η έλλειψη οράματος, ενδιαφέροντος και γνώσεων από τις Δημοτικές Αρχές, η άγνοια του τρόπου οικονομικής εκμετάλλευσης των ιστορικών καταλοίπων, που συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νησί, θα διαιωνίζουν την παρωπιδική, περιθωριακή αντιμετώπιση των αρχαιολογικών και ιστορικών καταλοίπων του νησιού, αγνοώντας ότι ο Πολιτισμός είναι πηγή εσόδων.

Η Κάσος, στον τομέα των αρχαιοτήτων χρειάζεται μέθοδο, γνώσεις και πολύ δουλειά. Η δουλειά αυτή θα αποφέρει καρπούς μακροχρόνια μεν, αλλά αν γίνει με μεθοδικότητα, θα έχει μόνιμη αυξητική πορεία.

Έγκειται πλέον στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή να δει ότι και ο Πολιτισμός, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής μας ταυτότητας είναι καθήκον να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές και ότι μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική κατάσταση της Κάσου και των ίδιων των Κασιωτών.

Γιάννης Σακελλαράκης, 18 Μαΐου 2019

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.