Απονομή των βραβείων Βασίλη Μοσκόβη 2018 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων

Την  Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019, στις 7:30 μμ, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή απονομής «Βραβείων και Τιμητικών Επαίνων Βασίλη Μοσκόβη» για το έτος 2018.

Λαρίσα Βέργου, Σεβαστή Κυπραίου, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Ελένη Κονιτσιώτη

Την εκδήλωση διοργανώνει κάθε χρόνο  ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τιμώντας έτσι την μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Μοσκόβη. Ο Οργανισμός προκηρύσσει διαγωνισμό για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού).

Στον διαγωνισμό  συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν εκπονήσει μελέτη με θέμα την ιστορία, τη γλωσσολογία και τη λαϊκή παράδοση της Δωδεκανήσου και συγγραφείς που παρουσίασαν σχετικές εκδόσεις κατά τα έτη 2016-2018, και οι οποίοι κρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η απονομή του εν λόγω βραβείου σε ειδική τελετή.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείτο από τους κκ.:

  1. Κώστα Αγαπητίδη – Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης».
  2. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη – Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
  3. Σεβαστή Κυπραίου – Μέλος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης».

Το Βραβείο «Β. Μοσκόβη 2018″ στον Ομ. Καθηγητή Αριστοτελείου Παν/μείου κ. Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή», παρέλαβε από την κ. Λαρίσα Βέργου εκπρόσωπο του Δ. Αθηναίων, ο Σεβ. Μητροπολήτης Κω και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος παρουσίασε και το έργο του.

Χθες βραβεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής για το έργο του «Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο. Το Παράδειγμα της Νισύρου 19ος  αι.», έκδοση Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.

Και απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος στο ερευνητή-συγγραφέα κ. Μιχάλη Κ. Σκουλιό για το έργο του «Το Λεξικό της Κάσου».

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό της κ. Λαρίσας Βέργου, ηθοποιού και εκπροσώπου  του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ομότιμος Καθηγητής της Λαογραφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου «Βασίλη Μοσκόβη».

Η ανάγνωση του πρακτικού έτους 2018 της κριτικής επιτροπής έγινε από την κ. Ελένη Κονιτσιώτη, υπεύθυνης του «Δωδεκανησιακού Σπιτιού.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν ποιήματα του Βασίλη Μοσκόβη «Τα Δωδεκάνησα μου», «Κάσος» και «Κως» από την ηθοποιό κ. Λαρίσα Βέργου.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή, «Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο. Το παράδειγμα της Νισύρου 19ος αι.», έγινε με τεκμηριωμένο λόγο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ο οποίος μετά το πέρας της ομιλίας του, απένειμε στον τιμώμενο καθηγητή τον Χρυσό Σταυρό της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου του Οικουμενικού Θρόνου, ως μικρή αναγνώριση του πολυετούς έργου του. Τον Χρυσό Σταυρό παρέλαβε ο Πρόεδρος Νισυριακών Μελετών κ. Κ. Δ. Χαρτοφίλης, καθώς ο κ. καθηγητής απουσίαζε για λόγους υγείας.

Το βιβλίο του Μ. Κ. Σκουλιού «Το Λεξικό της Κάσου», παρουσίασε ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο του κ. Μιχάλη Κ. Σκουλιού «Το Λεξικό της Κάσου» παρουσίασε επιστημονικά και με πολύ επαινετικά λόγια για τον συγγραφέα-ερευνητή, ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ας σημειωθεί ότι ο κ. Χαραλαμπάκης ήταν ο βασικός υπεύθυνος και επόπτης του σημαντικού «Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας», που εξέδωσε η Ακαδημία Αθηνών.

Σύντομοι χαιρετισμοί και παρεμβάσεις έγιναν από τους:

-Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Γιώργο Κασσάρα από την Κάλυμνο.

-Πρόεδρο Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Μανώλη Βαρβούνη από τη Σάμο.

-Πρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Α.Π. κ. Γιάννη Φραγκούλη.

-Πρόεδρο Εταιρείας Νισυριακών Μελετών κ. Κώστα Δ. Χαρτοφίλη.

-Α΄ Αντιπρόεδρο του πολιτιστικού  «Ιδρύματος Δωδεκανήσου Κλεόβουλος ο Λίνδιος», κ. Φίλιππο Καλλούδη.

Εκπρόσωπο του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, εκπαιδευτικό κ. Ρίτα Γεωργοπούλου.

Χαιρετισμό του Δημάρχου Νισύρου,  κ.  Χριστοφή Κορωναίου, διάβασε ο κ. Ιωάννης Χαρτοφίλης. Ενώ απέστειλε χαιρετισμό από την Κάσο ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος του νησιού κ. Μιχαήλ Ερωτόκριτος. Τον χαιρετισμό διάβασε ο κ. Εμμανουήλ Π. Περσελής, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α.

Την Απονομή του «Βραβείου Βασίλη Μοσκόβη 2018» που συνοδεύεται με επιταγή 1.000 ευρώ έκανε η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων κ. Λαρίσα Βέργου στον κ. Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το βραβείο παρέλαβε λόγω απουσίας του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον «Τιμητικό Έπαινο» για το «Λεξικό της Κάσου» παρέλαβε ο κ. Μ.Κ. Σκουλιός από την κ. Σεβαστή Κυπραίου, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Την απονομή του «Τιμητικού Επαίνου  Βασίλη Μοσκόβη 2018» στον Μιχάλη Κ. Σκουλιό συγγραφέα-ερευνητή έκανε η κ. Σεβαστή Κυπραίου, οικονομολόγος και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Ο Καθηγητής κ. Μανώλης Βαρβούνης την στιγμή που του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Στην ίδια πνευματική εκδήλωση, έγινε απονομή του Χρυσού Σταυρού της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καθηγητή και Πρόεδρο Τμήματος της Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μείου Θράκης κ. Μανώλη Βαρβούνη, για το πλούσιο συγγραφικό του  έργο,  που αναφέρεται στα Δωδεκάνησα. Τον Χρυσό Σταυρό απένειμε,  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κω και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με τις ευχαριστίες του τιμηθέντων  συγγραφέων.

Καθηγήτριες των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θράκης στο τέλος της εκδήλωσης με τους βραβευθέντες, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κώου &  Νισύρου και τον Καθηγητή κ. Μ. Αλ. Αλεξιάδη.

Αναμνηστική φωτ. με συμπατριώτες από την Κάσο και τον τιμώμενο Μ.Κ. Σκουλιό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τους προαναφερθέντες καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θράκης,  εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.