Η εκδήλωση για το Αλεττουργειό του Άη Μητριού στο Αρβανιτοχώρι

Στις 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Αρβανιτοχώρι η παρουσίαση του «Αλεττουργειού του Άη Μητριού», του παλαιού δηλαδή ελαιοτριβείου του Αγίου Δημητρίου. Το κτήριο περιέχει όλο τον εξοπλισμό που υπήρχε για την παραγωγή του λαδιού, ενώ εμπλουτίστηκε με πλήθος αντικειμένων γεωργικής και ποιμενικής χρήσης, που τώρα πια δύσκολα υπάρχουν στα σπίτια ή τα μητάτα ακόμα και των ίδιων των γεωργοκτηνοτρόφων μας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπατριώτες, μεταξύ των οποίων: Η Δήμαρχος και ο επόμενος Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, πρώην δήμαρχοι και σημερινοί και νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι. Όσοι παραβρέθηκαν ενθουσιάστηκαν από το πλήθος των εκθεμάτων και την εργασία που έχει γίνει για να συγκεντρωθεί το πλούσιο υλικό που εκτίθεται.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο συμπατριώτης Μανώλης Περσελής, ενώ στην ιστορία του κτηρίου που στεγάζει την συλλογή αναφέρθηκε ο Ντίνος Ζαχάρης. Το κτήριο αυτό από παλαιό σχολείου του Αρβανιτοχωρίου, επί τουρκοκρατίας, έγινε αποθήκη πυρομαχικών από τους Ιταλούς, διαμορφώθηκε σε ελαιοτριβείο, μετά την απελευθέρωση, για να φτάσει στη σημερινή μορφή του «Μουσείου». Ξενάγηση πραγματοποίησε ο Βασίλης Χασαπλαδάκης, βασικός συντελεστής της συγκέντρωσης των αντικειμένων και υπεύθυνος για τη λειτουργία του «αλεττουργειού».

Από την σύντομη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη στη συλλογή να δοθεί νομική υπόσταση, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από το Δήμο και άλλους φορείς.

Στο τέλος αναψυκτικά δρόσισαν αυτούς που παραβρέθηκαν ενώ τους προσφέρθηκαν και παραδοσιακά γλυκίσματα.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.