Η συναυλία της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη στο λιμανάκι της «Μπούκας»

«Σε απευθείας σύνδεση, χωρίς κεραίες, χωρίς WIFI, αλλά  με συναίσθημα!…»  και με  ένα κοινό  που συνεχώς την αποθανάτιζε, η διαχρονική ερμηνεύτρια, μαζί με πέντε ταλαντούχους σολίστες μουσικούς,  μοιράστηκε μαζί μας μία από τις πιο επιτυχημένες  συναυλίες  της, το βράδυ της Τρίτης 13ης Αυγούστου στο λιμανάκι της «Μπούκας.

Η ‘Άλκηστις Πρωτοψάλτη εκείνο το βράδυ ήταν πολύ «ροκ», καθώς  η ανεξάντλητη ενέργεια και ο πηγαίος αυθορμητισμός της, η συνεχής επικοινωνία της  με το πλήθος, εναλλάσσονταν με εξαιρετικές ακουστικές στιγμές, αλήθεια είναι ότι μάγεψαν εκατοντάδες θαυμαστές της  όχι μόνο από την Κάσο, αλλά και επισκέπτες από τα γειτονικά νησιά μας, όπως την Κάρπαθο και την Κρήτη, που αφίχθηκαν γι αυτό τον σκοπό  για να την ακούσουν.

«Σε απευθείας σύνδεση!…»   ένα «κρεσέντο»  απόλαυσης, με ιδιαίτερες εκπλήξεις όπου χαρήκαμε τη μοναδική Άλκηστη Πρωτοψάλτη να ερμηνεύει τα ωραιότερα τραγούδια της, που αποτελούν σταθερή αξία στο χρόνο.

Για όσους δε γνωρίζουν , η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ( Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες ομογενείς. Ο πατέρας της ήταν χειρουργός στο Σουέζ,, η δε μητέρα της που το γένος είναι Φραγκούλη, αναζητεί τις ρίζες της στη δική μας Κάσο… Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Άλκηστις μετακόμισε στην Αθήνα. Στην εφηβεία της ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το στίβο, τελικά  την κέρδισε  το τραγούδι.  Σε μια ακρόαση του Δήμου Μούτση, αυτός αναγνωρίζει το ταλέντο της και σύντομα κυκλοφορεί δίσκος με την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση, το 1975. Το όνομά του «Τετραλογία», περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των ΚαβάφηΣεφέρηΡίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από τον Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Πρωτοψάλτη» με το οποίο θα γίνει πλέον γνωστή. Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συναυλία της στην Κάσο συμμετείχε ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Γιάννης Μαθές. Έπαιξαν οι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης: Πιάνο /Ενορχηστρώσεις, Πέτρος Βαρθακούρης: Mπάσο, Παντελής Ντζιάλας: Κιθάρα, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος: Τρομπόνι, και Κώστας Μυλωνάς: Κρουστά.

Μιχάλης  Κ.  Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Από καλλιτεχνική άποψη..., Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Μουσική, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις, VIDEO. Bookmark the permalink.