Εισήγηση μέλους Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ίδρυση «Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου Πόρθμειος Ποσειδών» Γ.Ν. Τσαμπανάκη

Όλυμπος Καρπάθου, 10/8/2019

Κύριοι νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. νεοεκλεγμένε Πρόεδρε του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, κ. πρώην Κοινοτάρχη Ολύμπου Καρπάθου, κ.κ. Εκπρόσωποι των πατριωτικών συλλόγων και των λοιπών φορέων, αξιότιμοι επιχειρηματίες της Ολύμπου και του Διαφανιού, αγαπητοί συμπατριώτες,

Ήταν το έτος 1947 όταν φιλοπρόοδοι Ολυμπίτες ίδρυσαν το πρώτο ιστορικά συλλογικό σχήμα του τόπου, τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Ολύμπου Καρπάθου “Ο ΑΓΡΟΤΗΣ” συσπειρώνοντας στην ολότητά τους τις τότε παραγωγικές δυνάμεις των συμπατριωτών τους. Το σημαντικό αυτό γεγονός συνέβη στην προ τριών μόλις ετών απελευθερωθείσα και ακόμη Αγγλοκρατούμενη Όλυμπο, της οποίας το σύνολο σχεδόν των 1.500 περίπου μονίμων κατοίκων απασχολείτο συστηματικά και για βιοποριστικούς λόγους με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Η ιδιαίτερη πατρίδα μας ήταν τότε μια εντελώς ιδιόμορφη – μοναδική σε πανελλήνια κλίμακα και όχι μόνο κοινότητα ανθρώπων με ένα περίπλοκο και πανάρχαιο κοινωνικό πλέγμα σε πλήρη λειτουργία. Ένας τόπος εντελώς αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς την οποιανδήποτε ακτοπλοϊκή σύνδεση, δίχως ίχνος αυτοκινητοδρόμων και αυτοκινήτων, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο.

Σήμερα, 72 χρόνια μετά, η Όλυμπος, ένας τόπος καθημαγμένος από τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική, διαθέτει τέσσερις ισχυρές παροικίες στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. που συγκροτούνται από τρεις χιλιάδες (3.000) περίπου Ολυμπίτες της διασποράς, ενώ ο ιστορικός της πυρήνας κατοικείται στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα μαζί με το Διαφάνι από 270 περίπου μόνιμους κατοίκους που αγωνίζονται να κρατηθούν με νύχια και με δόντια στην πατρική μας γη.

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν οδήγησαν τον τοπικό πληθυσμό στην πλήρη σχεδόν εγκατάληψη της γεωργίας και στην ασύδοτη άσκηση μιας μη δεσποζόμενης κτηνοτροφίας καθώς έστρεψε το ενδιαφέρον του σε άλλες κατευθύνσεις για να μπορέσει να απαντήσει ικανοποιητικά στα διλήματα της κοινωνικής και οικονομικής επιβίωσης.

Ζούμε τώρα σε μιαν άλλη Όλυμπο. Σε μιαν Όλυμπο που άνοιξε οριστικά τις σφιχταμπαρωμένες πύλες της στον έξω κόσμο με άμεσο αποτέλεσμα να γίνει γνωστή για την πολιτισμική κυρίως ιδιοπροσωπία της στα πέρατα της γης και εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι περιηγητές να την επισκέπτονται μεμονωμένα ή συλλογικά, στη διάρκεια της θερινής κατά το πλείστον περιόδου, για να γνωρίσουν ότι επιβιώνει από τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της και να απολαύσουν την εξαιρετική φυσική της ομορφιά.

Είναι πια ένας τόπος που διαθέτει ασφάλτινη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά και το αεροδρόμιο του νησιού μας, προσβάσιμο λιμάνι και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά και το ναυτιλιακό κέντρο της χώρας, τον Πειραιά, ηλεκτρονική σύνδεση με όλο τον κόσμο και ελικοδρόμιο για χρήση σε έκτακτες περιπτώσεις. Διαθέτει επί πλέον σειρά ξενοδοχειακών μονάδων που πλησιάζουν αθροιστικά τις 500 σχεδόν κλίνες και άλλες σοβαρές τουριστικές υποδομές, όπως τουριστικά σκάφη, λεωφορεία, εστιατόρια, καταστήματα ενθυμημάτων και πολλά άλλα για την υποδοχή και τη φιλοξενία των χιλιάδων επισκεπτών του τόπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 85% των φωτογραφιών δια των οποίων προβάλλεται τουριστικά το νησί της Καρπάθου αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μας Όλυμπο. Αντίστοιχα περισσότεροι από το 85% των επισκεπτών του νησιού μας θεωρούν απολύτως επιβεβλημένη την επίσκεψη στο ιστορικό χωριό μας στη διάρκεια των διακοπών τους.

Ο τουρισμός, αγαπητοί συμπατριώτες, προβάλλει εδώ και πολλά χρόνια ως η μόνη σοβαρή δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης και πληθυσμιακής τόνωσης τόσο του νησιού της Καρπάθου όσο της πολυταλαιπωρημένης Ολύμπου. Και οι μεν συμπατριώτες μας των Κάτω Χωριών συμμετέχουν σταθερά εδώ και χρόνια, μέσω των συλλογικών-επαγγελματικών τους σχημάτων, στον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιαμό της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καρπάθου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, συνεργάζονται με τα Ανώτερα Επαγγαλματικά Σωματεία της χώρας και έχουν φωνή για κάθε θέμα που τους αφορά. Η Όλυμπoς όμως;…

Η Όλυμπος όμως, αν και αποτελεί την κορώνα του τουρισμού της Καρπάθου, είναι διαρκώς απούσα απ’ όλα τα τουριστικά “fora” που την αφορούν. Οι Ολυμπίτες Τουριστικοί Επιχειρηματίες, σε αντίθεση με την εικόνα της πρωτοπορείας που έχουν κατακτήσει διαχρονικά οι Ολυμπίτες συμπατριώτες μας σε όλους τους τομείς που καταπιάστηκαν, εμφανίζονται ουραγοί σε ότι αφορά τον τομέα της επαγγελματικής ενασχόλησής τους. Κι αυτό είναι κάτι που στεναχωρεί διαχρονικά όλους τους Ολυμπίτες και μας οδηγεί να νοιώθουμε μειονεκτικά, ως μη όφειλε, σε σχέση με τους άλλους Καρπαθίους σε ένα τομέα που εκ των ενόντων θα έπρεπε να αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης των Ολυμπιτών επιχειρηματιών.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω μνεία των εν λειτουργία συλλογικών τουριστικών επαγγελματικών σχημάτων της Καρπάθου:

  1. “Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου”, ιδρύθηκε το 1989.
  2. “Παγκαρπαθιακή Ένωση Επαγγελματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ»”.
  3. “Σύλλογος Εστιατόρων – Καφέ Μπαρ – Κέντρων Διασκέδασης Καρπάθου”.
  4. “Ένωση Ξενοδόχων οικισμών Μενετών”.
  • “Σύλλογος Τουριστικών Επιχειρήσεων Αρκάσας – Φοινικίου Καρπάθου”.
  • “Σύλλογος Επαγγελματιών Αμμοωπής Καρπάθου».
  • “Σύλλογος για την Ανάπτυξη του Αφιάρτη”.
  • “Σύλλογος Επιχειρηματιών Λευκού Καρπάθου”.

Μέχρι και η μικρή γειτονική μας Κάσος απέκτησε το έτος 2018 το “Σύλλογο Επαγγελματιών, Επιχειρηματιών και Εμπόρων Κάσου” που καλύπτει και τον τουριστικό τομέα.

Είναι προφανές πως έστω και αργά είναι επιβεβλημένο ν’ ακολουθήσουμε τα βήματα των πρωτοπόρων συμπατριωτών μας του 1947 και να συγκροτήσουμε επιτέλους κατ’ αντιστοιχίαν τον “Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου” που θα συσπειρώσει τον επιχειρηματικό κόσμο του τουριστικού τομέα της Ολύμπου και του Διαφανιού δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη μακρά σιωπή και διαρκή απουσία τους από το τουριστικό γίγνεσθαι της Καρπάθου. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει σήμερα.

Η Πενταμελής Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ίδρυση “Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου” συγκροτήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό από ανθρώπους που είτε πρόκειται να υπηρετήσουν με τη δική σας θέληση είτε υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις κατά το παρελθόν την τοπική αυτοδιοίκηση και εκείνο που τους συνδέει άρρηκτα είναι η διαρκής έγνοια και ο πόνος τους για τον τόπο και τους συμπατριώτες μας.

Η Πενταμελής αυτή ομάδα πρωτοβουλίας απαρτίστηκε από τους:

Γιώργο Ηλ. Ζωγραφίδη, πρώην Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νίκο Κων. Νταή, Νεοεκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου

στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου,

Κομνηνό Γεωρ. Σακέλλη, Νεοεκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου, Ηλία Βασ. Παπαηλία, Νεοεκλεγμένο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, και τον ομιλούντα Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, πρώην Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.).

Πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις πολλών η ανταπόκριση των Ολυμπιτών Επιχειρηματιών στην πρωτοβουλία μας -στην πρωτοβουλία τους- υπήρξε συγκινητική και αθρόα. Έτσι κι ενώ το Πρωτοδικείο απαιτεί είκοσι μέλη για την ίδρυση του σχετικού φορέα προθυμοποιήθηκαν να υπογράψουν πενήντα ένα (51) ως τώρα επιχειρηματίες και είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα προσέλθουν και άλλοι.

Στο σημείο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον έγκριτο συμπατριώτη μας νομικό, εν ενεργεία Περιφερειακό Σύμβουλο και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Ηλία Γεωρ. Ζωγραφίδη, για την πρόθυμη και ανιδιοτελή του προσφορά να αναλάβει από αρχής έως τέλους τη συγκρότηση και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης του καταστατικού του Συνδέσμου από το Πρωτοδικείο της Ρόδου. Τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και σοβαρό νομικό Βασίλη Υψηλάντη που επίσης προθυμοποιήθηκε να αναλάβει το γραφείο του ανιδιοτελώς τις σχετικές διαδικασίες. Επειδή όμως είχε προηγηθεί η προσφορά του Ηλία Ζωγραφίδη επιφυλαττόμεθα να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες του στο μέλλον.

Ευχαριστούμε επίσης για την προσφορά του τον Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέων που στάθηκε δίπλα μας στα πρώτα βήματά μας εκτυπώνοντας με μορφή χορηγίας τις εκατοντάδες φωτοαντίγραφα που χρειαστήκαμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ευχαριστούμε όμως και τον συμπατριώτη μας δάσκαλο Κωστή Παχούλη που τα μετέφερε πρόθυμα στην Όλυμπο από τις Πυλές μόλις του το ζητήσαμε.

Πέραν αυτών επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον φιλόπατρη συμπατριώτη μας Γιώργο Κομνηνού Παλαιό που προσφέρθηκε να συμμετάσχει στη σημερινή εκδήλωση για να μας εκθέσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Ολύμπου όπως αυτό της αναστήλωσης των ανεμομύλων μας, κάτι που θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του “Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου”.

Κλείνοντας θεωρώ περιττό να εξηγήσω πως η λειτουργία του υπό δημιουργίαν Συνδέσμου θα έχει μακρά σειρά ευεργετικών συνεπειών στον τουρισμό των χωριών μας. Ανάμεσα σ’ αυτές προβλέπεται να είναι:

α. Η συγκροτημένη συμμετοχή των Ολυμπιτών Επιχειρηματιών στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καρπάθου.

β. Η θεσμοθετημένη συνεργασία τους με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

γ. Η αυτοδύναμη συμμετοχή της Ολύμπου σε Διεθνείς και Εθνικές τουριστικές εκθέσεις.

δ. Η διασύνδεσή του με τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις σε επίπεδο Δωδεκανήσου και Ελλάδας.

ε. Η αναμόρφωση της εικόνας που δίνει η Όλυμπος στον ξένο επισκέπτη μέσα από μια ειλικρινή αυτοκριτική.

στ. Η επιμόρφωση των Τουριστικών μας Επιχειρηματιών μέσω σεμιναρίων και μετεκπαιδεύσεων και πολλά άλλα.

Βέβαιοι ότι η επιτυχία του εγχειρήματος που έχουμε αναλάβει θα αποβεί σε όφελος του τόπου, σας καλούμε να στηρίξετε ολόψυχα την ίδρυση του “Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου”.

Σας ευχαριστώ.

Γεώργιος Νικ. Τσαμπανάκης

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.