Δυσάρεστα νέα στην Κάσο. Έφυγε ο Μανώλης Νικήτα Βρετός και ο Δημήτρης Ι. Γερογιάννης

Δυστυχώς άλλες δύο απώλειες καλούμαστε να ανακοινώσουμε από την εφημερίδα μας.

Την Παρασκευή 15/2 έφυγε ο Δημήτρης (Μίμης) Γερογιάννης. Ο Μίμης ήταν γιος του Γιάννη και της Κοκόνας Γερογιάννη. Γεννήθηκε στην Κάσο το 1943. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Φρυ και μετά στο γυμνάσιο της Κάσου και της Καρπάθου.

Ο Μίμης παιδί της Μπούκας και από το «Καρακάσι» ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα και εργάστηκε σε πολλές κασιώτικες ναυτικές εταιρίες. Με τα χρόνια απέκτησε το δίπλωμα πλοιάρχου Α΄ Τάξεως.

Μετά τη συνταξιοδότησή του επισκεπτόταν τα καλοκαίρια με την οικογένειά του την Κάσο, όπου εκεί στο μπαλκονάκι της Μπούκας, τον συναντούσαμε κάθε πρωί να πίνει το καφεδάκι του παρέα με φίλους του και άλλους ναυτικούς.

Λυπηθήκαμε με την πρόωρη απώλειά του. Στην οικογένειά του Ιακωβίνα, στα παιδιά του και λοιπούς συγγενείς  εκφράσουμε μέσω της εφημερίδας τα Θερμά Συλλυπητήριά μας.

Αγαπητέ Δημήτρη της Κοκόνας του «Τριαλώνα». Τώρα στης Μπούκας το μπαλκόνι σίγησε άλλο ένα αηδόνι… Να έχεις καλά ταξίδια…    

 

Από την Δευτέρα 17 /2 ο Μανώλης Βρετός δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.
Ο Μανώλης Βρετός ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Νικήτα και της Ευαγγελίας Βρετού, γεννήθηκε στην Κάσο το 1918.

Ο Μανώλης Βρετός είχε την τύχη να ζήσει περίπου έναν αιώνα. Σε αυτά τα 102 χρόνια είδαν τα μάτια του πολλά και δυο πολέμους. Μικρός μαζί με τ’ άλλα αδέλφια του τη Σοφία, το Μιχάλη, την Ειρήνη και την Ευγενία, έζησε την ιταλοκρατία στην Κάσο σε όλες της τις φασιστικές εκφάνσεις (1912-43). Μετά ακολούθησε η γερμανική κατοχή (1943-45). Και μετά τη συνθηκολόγηση έγινε η βρετανική στρατιωτική κατοχή (1945-47), κατά την οποία στις 7 Μαρτίου 1948 ήρθε πλέον η πολυπόθητη επίσημη πανηγυρική τελετή της ενσωμάτωσης.

Ο Μανώλης Βρετός μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη ήδη είχαν αποφασίσει να σταδιοδρομήσουν στην Κάσο, αφού για κείνους η μετανάστευση ήταν απαγορευμένο όνειρο.

Από το 1957 θυμάμαι το δίπορτο κατάστημά του στο Φρυ. Η μικρή ταμπέλα πάνω από την γενική είσοδο έγραφε «Γενικό Εμπόριο, Αφών Εμμανουήλ & Μιχαήλ Νικήτα Βρετού». Κοντά στο ένα σιδερόφραχτο παραθυράκι υπήρχε μια έγχρωμη πινακίδα, που διαφήμιζε τις ραπτομηχανές «Singer». Ενώ στο άλλο παραθυράκι ήταν καρφωμένες άλλες δύο πινακίδες. Μια της «Πετρογκάζ» και η άλλη «Ανταποκριτής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος».

Οι αδελφοί Μανώλης και Μιχάλης Βρετός, είχαν ρεαλιστικούς στόχους, έπρεπε να είναι μετρημένοι και προσγειωμένοι. Ο ανταγωνισμός των εμπόρων της Κάσου ήταν μεγάλος και βέβαια στον κλάδο αυτό υπάρχει πάντοτε η κατακραυγή του κόσμου και το παράπονο για τις τιμές… Ωστόσο, εφόσον είχαν αποφασίσει να μείνουν στο νησί έπρεπε να παλέψουν, ν’ αναλάβουν κι άλλες δραστηριότητες, να γίνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες με μειωμένη επιβατική κίνηση το χειμώνα όπως και πράκτορες εφημερίδων με αμελητέα κέρδη.

Μέσα σε όλα αυτά ο Μανώλης Βρετός έζησε τις αγωνίες ενός λαού για την κατασκευή του πρώτου λιμανιού στον Εμπορειό, μετά το αεροδρόμιο και αργότερα το μεγαλύτερο λιμάνι έξω από την Μπούκα…

Για τον Μανώλη Βρετό, έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook o Νικήτας ο γιός του, που τον διαδέχτηκε στο εμπόριο:

«Ο πατέρας που έφυγε… Έδινε εδώ και αρκετούς μήνες την τελευταία και πιο δύσκολη μάχη και παρότι περιμέναμε το μοιραίο, ποτέ δεν είσαι έτοιμος για την απώλεια του πατέρα σου.
Ο πατέρας μου έφυγε πλήρης ημερών. Δεν είχε παράπονο. Έζησε μια καλή ζωή. Το έλεγε και ο ίδιος. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ένστικτο τον προειδοποιούσε ότι πλησιάζει το τέλος. Άρχισε να μας λέει ότι είχε κουραστεί. Ότι είχε φθάσει ο καιρός να φύγει. Ότι δεν ήθελε να είναι άλλο βάρος… Κοιμήθηκε ήσυχα, αφήνοντας σε μας που τον αγαπούσαμε τη ζεστή εικόνα του και τις όμορφες αναμνήσεις δεκαετιών…Και τι δεν έκανε για τη Κική του, για την Λέλα του, για μένα, για τα εγγόνια του… Ήταν το στήριγμά μας.».

Αγαπητέ Μανώλη, ο Θεός ν’ αναπαύσει την ψυχή σου. Η εφημερίδα Νέα «Φωνή της Κάσου» εκφράζει θερμά Συλλυπητήρια στους οικείους σου.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Κοινωνικά, ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.