Έκτακτη συνεδρίαση Επιτροπής Υγείας Η.Ν. Κάσου για τον κορωνοϊό Covid-19 της 14ης-3-2020

Κάσος, 18/03/2020

Το Σάββατο 14 Μαρτίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η επιτροπή υγείας του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης :

«Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» .

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ο Γιάννης Αράπης πνευμονολόγος – μέλος της επιτροπής υγείας, ο Φραγκίσκος  Οικονόμου ενδοκρινολόγος-μέλος της επιτροπής και ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Θ.  Κρεμαστινός .

Ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου και για την μέχρι σήμερα εφαρμογή των κάτωθι μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημοσίας υγείας .

  • Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας από τους γιατρούς Μιχάλη  Παπαδάκη και Βαγγέλη Καταχανά.
  • Αναβολή πραγματοποίησης δημοτικής και γενικότερα οποιασδήποτε εκδήλωσης που έχει ως συνέπεια την συνάθροιση πληθυσμού σε κλειστούς χώρους. Αναστολή λειτουργίας  της δημοτικής βιβλιοθήκης της δημοτικής χορωδίας, και των αθλητικών δραστηριοτήτων .

-Προγραμματισμός απολυμάνσεων σχολείων και γενικότερα όλων των δημοτικών κτιρίων και των κτιρίων αιθουσών υποδοχής επισκεπτών στις πύλες εισόδου αεροδρομίου και λιμανιού, καθώς του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και των λεωφορείων.

  • Παροχή αδειών ειδικού σκοπού στους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και άμεση προμήθεια  μέσων  εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκες  αντισηπτικά κλπ), σε όλους τους κατοίκους του νησιού.   Για τα υλικά αυτά, για  τον τρόπο και την ημέρα διανομής τους στους  Κασιώτες  ο Δήμος θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση .

Μετά από διαλογική συζήτηση το σώμα αφού έλαβε υπόψιν του τις συστάσεις των ιατρών  αλλά και όλων των μελών της επιτροπής αποφάσισε  τα κάτωθι :

  1. Παροχή κάθε είδους στήριξης στο Π.Π. Ιατρείο Κάσου  και ενέργειες  για  την άμεση στελέχωση του.
  2. Προμήθεια μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό σε όλους τους κατοίκους του νησιού  (μάσκες, αντισηπτικά , γάντια)
  3. Δημιουργία post για την εφαρμογή του μέτρου « μένουμε όλοι στο σπίτι»
  4. Κλείσιμο δημοτικών αθλητικών χώρων (γηπέδου 5Χ5, γηπέδου μπάσκετ  γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου )  καθώς  και των παιδικών χαρών.
  5. Δημιουργία εθελοντικής ομάδας ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις διασποράς του ιού στη Κάσο και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στις πύλες εισόδου (λιμάνι, αεροδρόμιο Κάσου) και στις πύλες εξόδου ( Πειραιάς- Ρόδος) .
  6. Ορισμός ωραρίου εξυπηρέτησης κοινού κατόπιν ραντεβού στο Δημοτικό Κατάστημα 10:00 με 12:00 καθώς και για στο ΚΕΠ και  προσέλευση ένας προς ένας.
  7. Μείωση ωραρίου εργαζομένων του Δήμου Η.Ν. Κάσου και του ΚΕΠ(08:00 – 14:00).
  8. Τηλεφωνική εξυπηρέτηση κοινού και αποστολή αιτήσεων με Ε-mail  και τηλετυπίας (φαξ).
  9. Ορισμός τελευταίου δρομολογίου του λεωφορείου στις 13:00 η ώρα προς όλους τους οικισμούς του νησιού.
  10. Καθιέρωση εβδομαδιαίας συνάντησης της επιτροπής υγείας για την απολογισμό ενεργειών και την εφαρμογή πρόληψης επιπλέων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή  διάδοσης του Κορωνοίου στην Κάσο.

Πηγή: Δήμος Η.Ν. Κάσου/ Δ.Τ. Αρ. πρωτ. 1137

 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Αναδημοσιεύσεις, ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΥΓΕΙΑ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.