Δυσάρεστα νέα στην κασιώτικη παροικία της Αθήνας, έφυγε ο Μανώλης Β. Νειάδας.

Τα ξημερώματα της Κυριακής έφυγε από την ζωή ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για μισό αιώνα στην κασιώτικη φαρμακοβιομηχανία “Β.ΝΕΙΑΔΑΣ & ΥΙΟΙ”, ο Μανώλης Β. Νειάδας.
Δυστυχώς με τις παρούσες συνθήκες δεν ήταν δυνατό να παρευρεθώ στην κηδεία του όπως θα ήθελα, τιμώντας τον με δυο λόγια. Τα λόγια όμως της καρδιάς δεν ακολουθούν ούτε κανόνες, ούτε συνθήκες, ούτε τόπο και χρόνο. Τα εκφράζεις οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις την ανάγκη, δείχνοντας την βαθιά σου λύπη και την άπειρη εκτίμηση στον άνθρωπο που δεν τίμησε μόνο τον σύλλογο μας και την κασιώτικη παροικία αλλά και την κοινωνία με το έργο του για το οποίο θα επανέλθω σε λίγες μέρες.
Σήμερα θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες του υιού του Βασίλη Ε. Νειάδα και της κόρης του Αγγέλας Ε. Κουκλέλη – Νειάδα.

Καλό σου ταξίδι Μανώλη μου,
Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ,
Γιάννης Ζαχαριάδης.

Ποιός ήταν ο Μανώλης Β. Νειάδας

Μανώλης Βασ. Νειάδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και ήταν γιος του καπετάν Βασίλη Νειάδα, και εγγονός του Καπετάν Γιάννη  του Νειάδα, ο οποίος χάθηκε με το ιστιοφόρο του «Μποργιανή» το 1899 στο πρώτο του ταξίδι μεταξύ Σμύρνης και Κάσου. Απόφοιτος της Βαρβακείου σχολής, σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και έκανε διδακτορικό στη Σορβώνη – Παρίσι.

Το 1952 ασχολήθηκε με την οικογενειακή φαρμακοβιομηχανία και την ανέπτυξε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, συνεργαζόμενοι σε μεγάλους και ξένους φαρμακευτικούς οίκους.

Το 1960 ξεκίνησε ως μέλος του Επιμελητηρίου Πειραιώς, στο οποίο εκλέχτηκε επί 14 συνεχή χρόνια πρόεδρός του.

Σαν πρόεδρος ασχολήθηκε με τις Διεθνής Σχέσεις επιμελητηρίων ως πρόδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης των Επιμελητηρίων Μεσογειακών Χωρών. Επίσης διετέλεσε  επί 12 χρόνια αντιπρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας. Η Γαλλική Κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Λεγεώνος της Τιμής. Στη συνέχεια εκλέχτηκε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.

Ο Μ. Β. Νειάδας, όπως και ο αδελφός του Γιάννης, υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, επίσης συμπαραστάσθηκαν σε πολλούς συμπατριώτες όταν εγκατέλειψαν την Αίγυπτο και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους στην Αθήνα. Πολλοί από αυτούς θυμούνται με αίσθημα αγάπης την προσφορά εργασίας στη οικογενειακή τότε φαρμακευτική επιχείρηση, που βρισκόνταν σε περίοδο ακμής. Ο αριθμός των Κασιωτών που απασχολούνταν τότε στο εργοστάσιο και στα γραφεία υπερέβαινε τους 60…

Παντρεύτηκε την Έφη Κανάρογλου και απέκτησε δύο παιδιά και έξη εγγόνια.

Στην οικογένεια του Μ.Β. Νειάδα η διαδικτυακή εφημερίδα Νέα «Φωνή της Κάσου» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.