Τηλεδιάσκεψη με την Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής

Την Δευτέρα 18/1, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απανταχού συμπατριώτες μας, προκειμένου να μεταβούν στα νησιά μας. Από την πλευρά  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Διευθυντής του Υπουργείου πλοίαρχος ΛΣ κ. Γεώργιος Ρίγγας.  Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησαν  ο   πρόεδρος του ΔΣ  κ. Γιάννης Φραγκούλης, η αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Βουρεξάκη και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Φίλιππος Καλλούδης.

Η συζήτηση άρχισε με τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, λόγω της πανδημίας. Όπως είναι γνωστό, στο άμεσο μέλλον, θα δοθεί η άδεια για μετακινήσεις προς τα νησιά μας και είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη αγωνία και από τους συμπατριώτες μας, κατοίκους της Αττικής για το πότε και πως θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Στον προβληματισμό μας αυτό, η κ. Καλογήρου μας δήλωσε ότι θα υπάρξουν έγκαιρα αναλυτικότατες και σαφέστατες οδηγίες για την ασφαλή μετάβαση κάθε ταξιδιώτη στον τόπο προορισμού του, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία.

Ακολούθησε μια συζήτηση σχετικά με τα  θέματα που απασχολούν τους απανταχού Δωδεκανήσιους, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα ακόλουθα:

–  Δρομολόγια και ανταποκρίσεις ακτοπλοϊκής σύνδεσης νησιών μας

Για το θέμα, από πλευράς Ομοσπονδίας μας, αρχικά εκφράστηκε η θετική εντύπωση που προκάλεσε η πρόσκληση του Υπουργείου (αρ. πρωτ. 2253.2-8/25014/20 από 20/4/2020) προς τις Ναυτιλιακές εταιρείες για την αδειοδότηση γραμμών, με μια μόνο ένσταση, πολύ όμως σημαντική, ως προς την πρόβλεψη   της δυνατότητας καθορισμού εναλλακτικού λιμανιού αναχώρησης το Λαύριο σε τρείς (3) γραμμές προς νησιά της Δωδεκανήσου. Η αρνητική αυτή αντίδραση οφείλεται σε μια σειρά σοβαρών αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση, με χαρακτηριστικότερη την ταλαιπωρία της μετάβασης των υποψηφίων επιβατών στο Λαύριο. Ευτυχώς, λάβαμε την διαβεβαίωση από τον κ. Ρίγγα, ότι αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της αδειοδότησης γραμμής για νησιά της Δωδεκανήσου από το λιμάνι του Λαυρίου, αποκλείεται στην παρούσα φάση.

  • Δρομολόγια και ανταποκρίσεις αεροπορικής σύνδεσης νησιών μας

Για το θέμα, από πλευράς Ομοσπονδίας μας, αναφέρθηκαν για πολλοστή φορά τα  διαχρονικά προβλήματα: το υψηλό – απαγορευτικό  κόστος εισιτηρίων ακόμη και στις επιδοτούμενες γραμμές και την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στις ανταποκρίσεις κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο, κάθε φορά δηλαδή που αλλάζουν τα χειμερινά και τα θερινά δρομολόγια.

  • Κόστος ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Το θέμα του υψηλού κόστους των εισιτηρίων συζητήθηκε αναλυτικότατα. Ο κ.  Κυριαζόπουλος μας εξήγησε τους λόγους υψηλής τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα πλοία μας καθώς επίσης και την αναμενόμενη ζημιά από τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. η κ. Καλογήρου μας ενημέρωσε ότι αναμένεται σύντομα μια μείωση στο ΦΠΑ, γεγονός που θα μειώσει το συνολικό κόστος των εισιτηρίων.  από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας, επαναλάβαμε ότι οι συμπατριώτες μας, αλλά και οι επιβάτες γενικότερα, ενδιαφέρονται για το πόσο τους κοστίζει το εισιτήριο και όχι για το που οφείλεται το κόστος του. Ειδικότερα για τους συμπατριώτες μας κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, επαναφέραμε το αίτημα επέκτασης της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ώστε να υπάρχει διπλό όφελος, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για την οικονομία του τόπου προορισμού τους. σχετικά με το αίτημά μας αυτό, η κ. Καλογήρου μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δοθεί λύση, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους συμμετέχοντες και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

  Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Αναδημοσιεύσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.