Η συνεδρίαση Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δ.Σ. Α-Π της 24.5.2020

Ότι συνέβη από την προηγούμενη συνεδρίαση μέχρι σήμερα:

18/5: Τηλεδιάσκεψη με αρμόδια άτομα του Υπουργείου Ναυτιλίας

19/5: Παραδώσαμε πάλι κιβώτια με βιβλία ποικίλου περιεχομένου μη Δωδεκανησιακού στην «Αλληλεγγύη» του Δήμου Πειραιά και κιβώτια με ρούχα στην Ενορία της Καστέλλας

23/5: Μνημόσυνο στην Κάρπαθο στη μνήμη σμηναγού Κ. Ηλιάκη, προκλητικές ενέργειες στον Έβρο

24/5: Έφυγε από την ζωή ο συμπατριώτης μας, Καρπαθιακής καταγωγής, Γιώργος Νισύριος, με πολυετή σημαντική προσφορά στα κοινά των νησιών μας. – Στείλαμε επιστολή στο Ίδρυμα Φανουράκη σχετικά με τις προσκλήσεις για υποτροφίες-: Στείλαμε επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων με το αίτημα της απαλλαγής καταβολής των δημοτικών τελών από τα πολιτιστικά Σωματεία που εδρεύουν στην Αθήνα για το 2020, λόγω πανδημίας κορωνοϊού

Θέματα Υγείας: – Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση της 3/5, συνεχίζεται η καταγραφή  αναγκών και ελλείψεων προσωπικού, εξοπλισμού και αναλωσίμων σε ΠΠΙ, ΚΥ και νοσοκομεία νησιών. Διευκρινίζεται για άλλη μια φορά, ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας συγκεντρώνει τα αιτήματα των Δημάρχων και των Διοικητών Νοσοκομείων, σε όποια νησιά υπάρχουν και στη συνέχεια προσπαθεί να συνδράμει για την ικανοποίηση αυτών.

  • Συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης διάθεσης μιας τουλάχιστον κινητής μονάδας ελέγχου για κορωνοϊό ανά νησί, ώστε να γίνεται ο έλεγχος των πολυάριθμων επιβατών που φτάνουν, κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Διατυπώθηκε η ανάγκη γνωστοποίησης του τρόπου λειτουργίας των τριών(3) πλωτών ασθενοφόρων, που πρόκειται να προμηθευτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας. Το που θα ελλειμενίζονται αυτά τα σκάφη, το πως και ποιος θα τα ειδοποιεί για την ανάγκη διακομοιδής, είναι δύο μόνο ενδεικτικά ερωτήματα που θέτουν όλοι οι συμπατριώτες μας,

  • Εκκρεμεί ο προγραμματισμός  πραγματοποίησης νέας αιμοδοσίας.

–   Εκκρεμεί η διερεύνηση των αιτιών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη θέσεων προσωπικού σε ΠΠΙ και ΚΥ νησιών, από υποψήφιους που περιλαμβάνονται στον πίνακα προσλήψεων της 2η ΥΠΕ

–  Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Καραϊτιανός επανέλαβε τον κίνδυνο από την αμέλεια πολλών συμπατριωτών μας να υποβληθούν στις καθιερωμένες εξετάσεις τους, λόγω πιθανότατα του φόβου της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Καραϊτιανός προτρέπει, ιδιαίτερα όσους πρόκειται να ταξιδέψουν για τα νησιά μας, να φροντίσουν να κάνουν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, πριν την αναχώρησή τους

Μετακίνηση προς νησιά: Συζητήθηκαν  τα νεότερα από την τηλεδιάσκεψη με αρμόδια άτομα του Υπουργείου Ναυτιλίας, που πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα   18/5, σχετικά με τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης του κόστους εισιτηρίων, τόσο της ακτοπλοϊκής, όσο  και της αεροπορικής σύνδεσης, διότι παρά το γεγονός, ότι πολλά δρομολόγια είναι επιδοτούμενα, το κόστος των εισιτηρίων παραμένει απαγορευτικό για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Επίσης, αναφέρθηκε και το χρόνιο επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, της ανάγκης τροποποίησης δρομολογίων, για να μπορούν οι επιβάτες με προορισμό κυρίως μικρότερα νησιά, να προλαβαίνουν τις όποιες ανταποκρίσεις.

Από όλους τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, εκφράστηκε η ανησυχία για την επίσημη γραπτή οριστικοποίηση των μέτρων για την μετακίνηση ατόμων προς τα νησιά μας, ιδιαίτερα προς τα μικρότερα, που στερούνται δυνατότητας ελέγχου και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι η μετακίνηση προς τα νησιά μας, απελευθερώνεται σταδιακά για όλους τους επιβάτες και από τις περισσότερες χώρες, με τη μόνη διαφορά, ότι έχει γίνει διαχωρισμός και των νησιών μας σε τρεις κατηγορίες «κινδύνου», με ότι αυτό συνεπάγεται…

Σημαντικότατη επισήμανση επίσης, αποτελεί η ανάγκη της συνέχισης απαγόρευσης οποιασδήποτε μετακίνησης από και προς την Τουρκία και αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ : Σχετικά με τις προσπάθειές μας για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ομοσπονδίας μας και των λοιπών πολιτιστικών Σωματείων, είχαμε τις ακόλουθες εξελίξεις:

α. Αναμονή θετικής απάντησης από τον Δήμο του Πειραιά στο  αίτημά μας για την απαλλαγή των Σωματείων μας από την καταβολή των δημοτικών τελών, τουλάχιστον για το 2020. Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε και στον Δήμο Αθηναίων και θα σταλούν κι άλλες επιστολές σε Δήμους, όπου υπάρχουν Δωδεκανησιακά Σωματεία.

β. Άρχισε και συνεχίζεται η συζήτηση με κάθε Πρόεδρο ξεχωριστά σχετικά με τις προτάσεις – ιδέες, όπως αναλυτικά αναφέρονται και στην από 16/5 επιστολή που στάλθηκε στους Προέδρους των Σωματείων, θεωρώντας ως δεδομένο ότι τουλάχιστον μέσα στο 2020 δεν προβλέπονται εισπράξεις από μέλη Σωματείων μας. Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων, κ. Δημήτρης Ήσυχος, υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία για το μέλλον των Σωματείων μας και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά το συντομότερο δυνατό. Ευνόητο είναι, ότι την ανησυχία αυτή, την έχουμε όλοι και κυρίως τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων και επιβάλλεται όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για την επιβίωση των φορέων μας.

γ.  Θα καταβληθεί προσπάθεια για έμμεση τουλάχιστον οικονομική ενίσχυση των συμπατριωτών μουσικών μας, που τόσα χρόνια στηρίζουν όλα τα Σωματεία σας και συμβάλουν καθοριστικά στην διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Λειτουργία Δωδεκανησιακής Εστίας:  Συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα (18/5-24/5) η λειτουργία της Εστίας μας με την ταυτόχρονη παρουσία λίγων μόνο ατόμων. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της καταγραφής – τοποθέτησης βιβλίων – Αρχείων και γενικότερα ο ευθετισμός του όλου χώρου.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη διαθέσιμο πολυμηχάνημα για την σάρωση εγγράφων, κλπ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Πηγή: Ο.Δ.Σ. Α-Π.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Αναδημοσιεύσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.