Αντώνης Γ. Παπαδάκης (1900-1981)

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός*

A Papadakis ββΟ Αντώνης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Κάσο, συγκεκριμένα στο Αρβανιτοχώρι. Παιδί του αείμνηστου καπετάν Γιώργη Παπαδάκη και της Βιργινίας Πολιάτη.

Η οικογένεια του Παπαδάκη, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ο πατέρας του Γιώργης προσλήφθηκε πλοίαρχος στην αγγλοαιγυπτιακή εταιρία «Khedivial Mail Line».

Ο Αντώνης Παπαδάκης σε ηλικία έξι ετών έμεινε ορφανός, όταν έχασε τον πατέρα του σε ατύχημα, νότια του Port Sudan.

Στο Πορτ Σάιτ, θα τελειώσει το δημοτικό και θα συνεχίσει το γυμνάσιο. Όμως, οι οικογενειακές υποχρεώσεις του προς τη μητέρα του και τις δύο αδελφές του, τη Μαρία που παντρεύτηκε αργότερα τον εφοπλιστή Γεώργιο Μαρτή Κουλουκουντή, και την Ευαγγελία που παντρεύτηκε τον Ηλία Ζενζεφύλλη, τον αναγκάζουν να δουλέψει ως λογιστής, αρχικά στο αγγλικό τελωνείο και αργότερα στο αγγλικό πρακτορείο «N. M. Stapleton & Sons».

Όταν ο γαμπρός του Γεώργιος Κουλουκουντής εγκαθίσταται στη Ρουμανία, τον ακολουθεί πιάνοντας στην αρχή δουλειά στην επιχείρησή του ως υπάλληλος.

Το 1928 αγόρασε το πρώτο του πλοίο και λίγο αργότερα ιδρύει δύο ναυτικά πρακτορεία: ένα στο Γαλάτσι κι ένα στη Βραΐλα, στο Σουλινά. Καθώς περνά ο καιρός αγοράζει κι άλλα εμπορικά σκάφη.

Το 1937 παντρεύτηκε την κόρη του κασιώτη εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου.

Κατά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάζεται στην αρχή με το μεγάλο γραφείο « Blidberg & Rothchild» και στη συνέχεια ιδρύει στις ΗΠΑ, ένα δικό του γραφείο με την επωνυμία: «Freighters & Tankers Agency Co.». Ενώ συνεχίζεται ο μεγάλος Πόλεμος, παραχωρεί όλα τα πλοία του στους συμμάχους. Ωστόσο, υπήρξε τυχερός αφού δεν απώλεσε κανένα σκάφος του.

Μετά το πέρας του Πολέμου μετέφερε την έδρα της εταιρίας του στο Λονδίνο, ιδρύοντας την «A. G. Papadakisand Co. », που μετονομάστηκε αργότερα σε «Antares Shipping Co. Ltd.». Στον Πειραιά δημιουργεί την «Kassian Navigation Co. Ltd και στην Ελβετία την «Palmyra Management».

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αντώνη Γ. Παπαδάκη επεκτείνονται εκτός από τη εμπορική ναυτιλία και σε υφαντουργεία στην Αργεντινή.

Ο Αντώνης Γ. Παπαδάκης, καλός πατριώτης, πρόσφερε εκατομμύρια δολαρίων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ως μόνιμο μέλος της επιτροπής του «Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου», βοήθησε ηθικά και υλικά τον αγώνα των Δωδεκανησίων της Αμερικής όταν τα Δωδεκάνησα ήταν υπόδουλα στους Ιταλούς.

Γνήσιος Κασιώτης, δεν ξέχασε την Κάσο, ευεργετώντας την όσο κανείς άλλος μεγαλοεπιχειρηματίας, συνεισφέροντας μαζί με το Νίκο Νικολάου στην κατασκευή του πρώτου λιμανιού στην Κάσο, στον Εμπορειό, όπως και σε πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Την εφοπλιστική δραστηριότητα του Αντώνη Γ. Παπαδάκη, που πέθανε το 1981, συνέχισαν τα δυο παιδιά του, ο Γιώργος, που δεν ζει πια και ο Νικόλας. Ο Νικόλας συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα του, μη ξεχνώντας τους Κασιώτες συμπατριώτες του.

·      Μιχάλης Κ. Σκουλιός: «Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά (1899-2004)». Έκδοση: Δήμος Κασίων. Χορηγός: ΕΘΝΙΚΗ, η Πρώτη Ασφαλιστή.  

  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος. Bookmark the permalink.