Περί όνου σκιάς

Γράφει ο Γιώργος Βαξεβανίδης

Η διαφορετικότητα απόψεων, μαζί με την ελευθερία της διατύπωσής τους, νομίζω ότι αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της δημοκρατίας.

Φαίνεται όμως ότι κάνω λάθος. Δημοκρατία, όπως τη ζούμε στις μέρες μας, είναι ό,τι καθένας νομίζει. Ό,τι πιστεύει ή καλλίτερα ό,τι τον βολεύει.

Σε ώρες που η επίδειξη σοβαρότητας και εθνικής ενότητας αποτελούν πρώτιστο καθήκον για κάθε Έλληνα, οι πολιτικοί μας συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και ελαφρότητα.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, που η προσέλκυση επενδύσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανακούφιση των δεινοπαθούντων πολιτών πρέπει να αποτελούν υψίστη υποχρέωση όλων, οι πολιτικοί μας ερίζουν «περί όνου σκιάς», όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Καυγαδίζουν για πράγματα ασήμαντα.

Συγκεκριμένα μια δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα ξεκίνησε με την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, παραλίγο να εξελιχθεί σε νέα κυβερνητική κρίση.

Δεν θα επιχειρήσω να τοποθετηθώ ως προς την αλήθεια αυτής της άποψης. Αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπει καθένας τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα δεχθώ ότι η διατύπωσή της κατά την παρούσα στιγμή αποτέλεσε αστοχία του βουλευτή. Αλλά δεν μπορώ να μη θυμηθώ ότι ορισμένοι καυτηρίαζαν με δριμύτητα τον ιδρυτή του Πα.Σο.Κ. για το «Τσοβόλα δώστα όλα» και για την οικονομική πολιτική του. Και αυτό ήταν πάντα πολιτική άποψη, αποδεκτή σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Σήμερα η άποψη αυτή χαρακτηρίζεται «βόμβα» στα θεμέλια της δικομματικής Κυβέρνησης και αποσιωπάται το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών τη συμμερίζεται.

Έτσι, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα εγκαταλείφθηκαν και η αστοχία του βουλευτή έγινε πρώτο θέμα.

Πριν όμως καταλαγιάσει ο θόρυβος, μια άλλη άποψη βουλευτή, του ιστορικού στελέχους της ΝΔ και πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, ξεσήκωσε νέο σάλο.

Ο εν λόγω βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει καθολική συνεννόηση του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων που βιώνει ο λαός μας. Και από αυτή την καθολική συνεννόηση δεν εξαίρεσε το κόμμα της «Χρυσής Αυγής», επισημαίνοντας ότι αντίπαλος δεν είναι το κόμμα αυτό αλλά η Τρόικα.

Πολλοί από τους χώρους της Αντιπολίτευσης πίστεψαν πως η δήλωση θα οδηγούσε σε διαγραφή του βουλευτή και μείωση της πλειοψηφίας της Κυβέρνησης. Και βρήκαν την ευκαιρία να υπερτονίσουν ότι η δήλωση ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα είχε διακηρύξει ο Πρωθυπουργός περί πλήρους αντίθεσης έναντι των νεοναζί.

Το αγαπημένο σπορ της διαστρέβλωσης κυριάρχησε έτσι και πάλι στις εκπομπές των ΜΜΕ και ο βουλευτής κατηγορήθηκε ότι πρότεινε συνεργασία με τους νεοναζί. Και αποσιωπήθηκε το ότι η πρόταση δεν αφορούσε τον σκληρό πυρήνα του κόμματος της «Χρυσής Αυγής» αλλά το μισό περίπου εκατομμύριο των Ελλήνων που κατέφυγαν  σ’ αυτό επειδή τα κόμματα του δήθεν «δημοκρατικού τόξου» τους πρόδωσαν με τη συμπεριφορά τους.

Κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί ότι μισό εκατομμύριο Έλληνες έγιναν ξαφνικά θιασώτες του ναζισμού. Η στάση τους απλώς υπήρξε κατά ένα τρόπο τιμωρία γι’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Και ο Βύρων Πολύδωρας συνεννόηση μ’ αυτούς πρότεινε για να αντιμετωπιστεί η τροϊκανή λαίλαπα.

Ίσως κάποιος να έχει αντιρρήσεις σχετικά με την προσέγγισή μου στις απόψεις των δύο βουλευτών. Θα το δεχθώ. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η διατύπωση της όποιας άποψης – εφ’ όσον δεν στρέφεται κατά του Έθνους – μπορεί να αναχθεί σε μείζον εθνικό θέμα, παραμερίζοντας τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εκτός εάν οι εξεγερθέντες νομίζουν ότι τη δημοκρατία εκφράζουν μόνον όσα καθένας τους πιστεύει ή όσα τον βολεύουν.

Και κλείνω λέγοντας ότι διερωτώμαι εάν κάποτε θα μάθουμε να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων, έστω κι αν διαφωνούμε με αυτές. Κι ακόμη αν θα κατανοήσουμε ότι η έλλειψη αυτού του σεβασμού ή αν θέλετε της ανοχής, συνιστά μισαλλοδοξία, η οποία αποτελεί καρκίνωμα στο σώμα της δημοκρατίας.  

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.