Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου

13501994_10206708290693401_2101473027375485179_nΚάρπαθος,  23-06-2016

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Καρπάθου η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου με το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου με τίτλο «Αρμενίζοντας στο χρόνο». Το πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς  και τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Ρόδου και της Καρπάθου τα οποία απέδωσαν, παρουσία πολυπληθούς κοινού, οι χορευτικές ομάδες των δύο Λυκείων Ελληνίδων Ρόδου «Η Εργάνη Αθηνά» και της Καρπάθου. Το κοινό, καταχειροκρότησε  τις δύο ομάδες για την πολύ καλή παρουσία τους.

Οι πρόεδροι των δύο Λυκείων Χρυσούλα Παρασκευά της Ρόδου και Θεοδώρα Διαμαντή της Καρπάθου, αντάλλαξαν δώρα  και επιβεβαίωσαν στους χαιρετισμούς τους,  τις στενές σχέσεις των δύο νησιών στον τομέα του Πολιτισμού και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους και στο μέλλον.

13507125_10206708289373368_4076357081627903745_nΤην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποδοχή της πρότασής του να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο Έπαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: Σμίξαν απόψε δυό νησιά ευλογημένα που τους συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί και τους ενώνουν μύριες κοινές καταβολές.

Η Ρόδος του ήλιου η νύμφη, και του Απόλλωνα η θυγατέρα, κι’ Κάρπαθος η ανεμόεσσα, πατρίδα του Ιαπετού και του Πρωτέα..

Εδώ σε τούτο το νησί, ομολογούν οι μύθοι, πως ανατράφηκε η Αθηνά, η «Αθηνά η Εργάνη» που τ’ όνομά της φέρει το Λύκειό σας, που σήμερα θα ενώσει τα τσαλίμια και τους μελίρρυτους σκοπούς, με το δικό μας Λύκειο για να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά, πως οι ρίζες μας, είναι ίδιες, είναι κοινές.

Αυτές τις ρίζες, δε μπορεί κανείς να τις ξεριζώσει, να τις αφήσει να ξεραθούν. Γιατί οι άνθρωποι σαν κι εσάς που ξοδεύετε κομμάτι απ’ τη ζωή σας, φροντίζετε αυτές τις ρίζες να τις ποτίζετε με το νερό της θέλησης και της λατρείας στον πολιτισμό, στα ήθη κι’ έθιμά μας.

Γιατί εσείς μετατρέπετε την πλούσια λαϊκή μας παράδοση, σε ζωντανή παράδοση και αναδεικνύετε και μεταλαμπαδεύετε τις παραδόσεις μας στις νέες γενιές.

Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν ισχυρό αντίδοτο στην πολιτιστική καταχνιά της εποχής μας, στην ισοπέδωση των αξιών και στους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας.

Είμαστε πανευτυχείς γι’ αυτό το συναπάντημα απόψε. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σας φιλοξενούμε στο νησί της λύρας και της τσαμπούνας στο νησί των μερακλήδων και των πρωτοχορευτών.

Και η δική μου η χαρά είναι μεγάλη, γιατί ξαναβρέθηκα με πρόσωπα γνωστά κι αγαπημένα και ιδιαίτερα ξεχωριστά.

Είμαι υπερήφανος γιατί εδώ στην άκρη της Ελλάδας, στην εσχατιά του νότου, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν την κυρία Θεοδώρα που μαζί με τους άξιους συνεργάτες της στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους χορευτές και τους οργανοπαίκτες, κρατούν ακμαίες τις παραδόσεις μας και προβάλλουν την Κάρπαθο μέσα κι έξω από την Ελλάδα, συνεχίζοντας με επιτυχία και συνέπεια, την ιστορική πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου από το 1949 μέχρι και σήμερα.

Τα ίδια συναισθήματα με διακατέχουν και για την ακούραστη πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων της Ρόδου, την αγαπητή φίλη από τα παλιά κυρία Χρυσούλα Παρασκευά και τους επίλεκτους και έμπειρους συνεργάτες της.

13511944_10206708288893356_5404358237900370431_nΤο Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σαν ένδειξη αναγνώρισης αυτής της μεγάλης προσπάθειας, στήριξε αυτήν την εκδήλωση και θα στηρίζει και στο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες και βέβαια την αντίστοιχη εκδήλωση, στην όμορφη και φιλόξενη Ρόδο.

Καλώς ήλθατε, καλή διαμονή και καλή διασκέδαση. Σας ευχαριστώ”

Τούτο το συναπάντημα πολύ μας εμψυχώνει/ και με φιλία δυνατή τα δυό νησιά ενώνει

Μπράβο και εύγε άπειρα στα δύο Λύκειά μας/γιατί κρατούν ανόθευτα τα ήθη κι έθιμά μας

Αποτελείτε ξέφωτο στου κόσμου τη θολούρα/γιατί αναδεικνύετε του τόπου την κουλτούρα

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου κ. Γιώργος Τούμα. Οι δύο πρόεδροι των Λυκείων υποσχέθηκαν η επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Πηγή> Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου/Δ.Τ. Αρ. Πρωτ. : 1163

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.