Βιβλιοπαρουσίαση, Δημήτρης Βοναπάρτης: «Μαρία Βουνάρα»

Κάσος, 1 Αυγ. 2017

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση στην Κάσο του βιβλίου-Ποιήματος «Μαρία Βουνάρα».

Την εκδήλωση στην πλατεία δημαρχείου Κάσου τίμησε πλήθος συμπατριωτών μεταξύ των οποίων η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Κασίων, όπως και εκπρόσωποι τοπικών και παροικιακών σωματείων Αττικής, κ.π.α.

Τον συντονισμό είχε ο Μηνάς Μαλαδρής, ο οποίος έδωσε τον λόγο στον Γιάννη Φραγκούλη, πρόεδρο της Ο. Δ. Σ. Α -Π. Για τον ποιητή και το έργο του μίλησε ο Μιχάλης Σκουλιός.  Ενώ  την περαιτέρω διαδικασία της παρουσίασης είχε η Εύα  Δ. Βοναπάρτη, με τους  τους μουσικούς Δημήτρη Σ. Περσελή (λύρα), Ηλία Α. Διακάκη (λαούτο),  Γιώργο Βοναπάρτη (βιολί),  Θωμαϊδα και Ειρήνη Βοναπάρτη (παιδιά του ποιητή) και την Ελισσάβετ  Κωνσταντινίδη, οι οποίοι απάγγειλαν και ερμήνευσαν αποσπάσματα, που μελοποίησε ο ίδιος ο Δ. Βοναπάρτης.

Η Μαρία Βουνάρα είναι μια όμορφη λαϊκή ιστορία. Είναι είναι ένας ύμνος στον αγνό έρωτα και την παντοτινή αγάπη. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα πρόσωπα και η τοποθεσία που λαμβάνουν χώρα στο έργο είναι φανταστικά. Κάθε ομοιότητά τους, ουδεμία σχέση έχουν με άτομα που έζησαν κατά το παρελθόν στο νησί και στο συγκεκριμένο τοπωνύμιο, τη Βουνάρα.

Το έργο του Δ. Βοναπάρτη δεν είναι ιστορικό. Είναι καθαρά λυρικό. Παρ’ όλο που η εξέλιξη της υπόθεσης ακολουθεί όλα τα χαρακτηριστικά των αντιστοίχων μυθιστοριών, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς τη δομή του. Ο Δ. Βοναπάρτης δεν μιμείται, ούτε διασκευάζει. Η πλοκή του είναι οργανωμένη. Και βέβαια, οι χαρακτήρες των προσώπων έχουν ενδιαφέρον για τη σκιαγράφηση της ψυχολογίας τους.

Εκτός από τα επικά στοιχεία, σε όλους σχεδόν τους στίχους κυριαρχεί το αγνό ερωτικό πάθος, συστατικό  της αγάπης. Άλλωστε  ο σχολαστικός αναγνώστης θα παρατηρήσει έντονη την παρουσία δραματικών στοιχείων, ενώ η συχνή παρουσία του διαλόγου προσδίδει στο δράμα μια θεατρικότητα η οποία είναι συνδεδεμένη με τη σύλληψη του έργου του ποιητή.

Ο Δ. Βοναπάρτης επιμελείται σχολαστικά τη στιχουργία του κειμένου. Μεστός ο λόγος του, απλός, κατανοητός και πλούσιος. Δεν υπάρχουν ψεγάδια στην ομοιοκαταληξία.

Η γλώσσα της Μαρίας Βουνάρας, βασίζεται στην ομιλούμενη κασιώτικη διάλεκτο, ωστόσο δεν περιορίζεται στους αυστηρούς κανόνες του ενός ιδιώματος…

Τίποτε άλλο δεν θέλω να προσθέσω, παρά να ευχηθώ στο φίλο Δημήτρη Βοναπάρτη να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του. Να είναι καλά αυτός και η οικογένειά του. Να επισκέπτονται συχνά την Κάσο μας. Περιμένω και άλλα έργα σου φίλε Δημήτρη. Συγχαρητήρια.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.